Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τορπίλη» από τους τραπεζίτες στην πώληση της Forthnet

Περίεργες μεθοδεύσεις για να τεθεί εκτός διεκδίκησης η κοινοπραξία Athena – Odyssey, της οποίας ηγείται ο Stan Miller, από τα πλέον γνωστά στελέχη της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών

Συνεχίζεται το απίστευτο κρυφτούλι στην υπόθεση πώλησης της Forthnet, με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπο ώστε να βγάλουν έξω από τη διαδικασία ένα από τα τρία σχήματα που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο.

Πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν ότι ορισμένα τραπεζικά στελέχη κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βγει εκτός διεκδίκησης η κοινοπραξία Athena – Odyssey, της οποίας ηγείται ένα από τα πλέον γνωστά στελέχη της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ο Stan Miller. Ετσι, θα μείνουν μόνο δύο διεκδικητές, το σχήμα Vodafone – Wind και ο Ομιλος ANT1.

Μπορεί το σχήμα υπό τον Stan Miller να έχει καταθέσει στις τράπεζες πλήρη στοιχεία για τα κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Forthnet, με επιστολές από διεθνείς κολοσσούς, όπως η China Development Bank και η Morgan Stanley Infrastructure Fund, αλλά οι Ελληνες τραπεζίτες κάνουν τους δύσκολους… Μπορεί στην αγορά να γνωρίζουν ότι «ένα στέλεχος που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες επί τρεισήμισι δεκαετίες, όπως ο Stan Miller, είναι σε θέση να εξασφαλίσει ισχυρούς πρόσθετους συνεταίρους, αλλά οι Ελληνες τραπεζίτες δεν το κατανοούν». Γι’ αυτό και ψάχνουν αφορμή για να αποκλείσουν από τη διαδικασία την Athena – Odyssey, όπως συνέβη προ ημερών, με τη φημολογία περί συμμετοχής ή μη συμμετοχής της ολλανδικής επενδυτικής εταιρίας Reggeborgh Invest στην κοινοπραξία.

Οπως εξηγούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στελέχη που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στον «διαγωνισμό», το δήθεν ενδιαφέρον ή μη της ολλανδικής εταιρίας επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί για να βγει εκτός διαδικασίας το σχήμα Athena – Odyssey, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα μία σκληρή επιστολή του τελευταίου προς τη Nomura, τον σύμβουλο των τραπεζών στη διαδικασία πώλησης της Forthnet.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, κατά πληροφορίες, οι επικεφαλής του σχήματος εξηγούσαν τα αυτονόητα: Οτι, λόγω της πρόσβασης του Stan Miller στη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών, έχουν κι άλλους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν να προχωρήσει η υπόθεση πώλησης της Forthnet στο τελικό στάδιο.

Υπενθύμιζαν, επίσης, ότι τα δύο μέλη της κοινοπραξίας έχουν καταθέσει στοιχεία για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη πρόσθετων επενδυτών.
Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Stanley (Stan) Miller είναι σήμερα στα διοικητικά συμβούλια δύο εκ των ισχυρότερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων του πλανήτη: της ρωσικής MTS, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, και του MTN Group, του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών σε Αφρική και Μέση Ανατολή με βάση τον αριθμό συνδρομητών.

Το παλαίμαχο στέλεχος της αγοράς είναι, επίσης, σε πλήθος άλλων διοικητικών συμβουλίων ανά την Ευρώπη, έχει δικές του επενδυτικές εταιρίες σε ακίνητα και άλλους τομείς.

Οι τραπεζίτες φαίνεται ότι δεν συγκινούνται από τις περγαμηνές του γνωστού διεθνούς στελέχους. Επειτα από καθυστερήσεις ετών, που οδήγησαν τη Forthnet στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τώρα τορπιλίζουν επί δέκα μήνες τη διαδικασία πώλησης της εταιρίας τηλεπικοινωνιών με άγνωστους στόχους…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ