Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η μεταβατική περίοδος του erga omnes – Τι προβλέπει η συμφωνία

Η ικανοποίηση δεν κρυβόταν στο Μέγαρο Μαξίμου και από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βγήκε έξω από την Ηρώδου Αττικού για να μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο, τα χαμόγελα του ίδιου και των συνεργατών του «πρόδιδαν» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης οι δυο ηγέτες κατέληξαν σε μια λύση συνομιλώντας μόλις 30 λεπτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως η διαπραγμάτευση κατέληξε όχι μόνο στην αποδοχή του erga omnes, αλλά και στην υποχρέωση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.

Στα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν το γεγονός πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ μένουν στο ότι οι γείτονες αποδέχονται πλήρως τον διαχωρισμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τα γλωσσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για το τέλος του αλυτρωτισμού δίνοντας μεγάλη σημασία στη διατύπωση για τη γλώσσα πως «ανήκει στη οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, η οποία διαχωρίζεται από την ελληνική μακεδονική γλωσσική κληρονομιά».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του 20σέλιδου κειμένου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα άρθρα για τη μεταβατική εφαρμογή του erga omnes σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας της γειτονικής χώρας, που αφορούν υπουργεία, αλλαγές ονομάτων και εσωτερικά έγγραφα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για πάνω από 30 – 35 κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το κράτος δικαίου, τις ένοπλες δυνάμεις, κ.λ.π., η μεταβατική περίοδος προσαρμογής θα είναι πενταετής με αυστηρούς κανόνες ελέγχου.
Τι σημαίνει αυτό;

Αν για παράδειγμα ανοίξει ο φάκελος της παιδείας, η γειτονική χώρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αλλάξει ονόματα σχολείων, πανεπιστημίων, μορφωτικών ιδρυμάτων κ.α. Αν δεν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η ελληνική πλευρά θα έχει το δικαίωμα να «παγώσει», πολύ πριν την ολοκλήρωση της πενταετίας, το συγκεκριμένο κεφάλαιο και συνεπώς την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, αλλά και τα κοινοτικά κεφάλαια που κατευθύνονται προς αυτήν.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ η «Severna Makedonija» χρειάζεται περίπου 10 χρόνια, ενώ για το ΝΑΤΟ σχεδόν 2,5, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτό το διάστημα θα γίνει σαφές αν οι βόρειοι γείτονες είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.
Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr ότι το πρώτο διάστημα αναμένεται να ανοίξουν 10 κεφάλαια και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τμηματικά. Παράλληλα καθιερώνεται η Ομάδα Εργασίας ειδικών, η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Από σήμερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να μπουν στο ρυθμό των «Πρεσπών» και του μεγάλου ραντεβού του Σαββάτου, που, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα υπογράψουν τη συμφωνία. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις γνωρίζοντας πως οι διαδηλώσεις στα σύνορα από τους οργανωμένους βορειοελλαδίτες θα προκαλέσουν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Όλες οι διαδικασίες για την κύρωση στην ελληνική Βουλή θα ολοκληρωθούν στα τέλη του χρόνου με κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν πως η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης. Η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ