Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το όνομα της Μακεδονίας

Στη γενέτειρα του Μεγαλέξανδρου, Πέλλα, η κεντρική εκδήλωση. Ποιες πόλεις συμμετέχουν στον ξεσηκωμό

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Κύμα παλλαϊκού ξεσηκωμού για τη Μακεδονία μας! Χιλιάδες Ελληνες με τις γαλανόλευκες στα χέρια κατεβαίνουν σήμερα στις 19.30 σε κεντρικές πλατείες πόλεων για να βροντοφωνάξουν «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Ηδη σε 13 περιοχές της Μακεδονίας μητροπολίτες και δήμαρχοι διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την Πολιτεία να σεβαστεί τις πρόσφατες αποφάσεις των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη βόρεια Ελλάδα η «καρδιά της Μακεδονίας» θα «χτυπήσει» σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Εδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη και Πέλλα, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση. Μεταξύ άλλων χαιρετισμό θα απευθύνουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων, η Πέλλα επελέγη συμβολικά ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συλλαλητήρια θα γίνουν επίσης στην υπόλοιπη Ελλάδα στις πόλεις Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Θέλουν Μίλερ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι διοργανωτές επιθυμούν κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση να είναι ο αρχαιολόγος Στέφαν Μίλερ, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νεμέα. Ο ίδιος είχε στείλει επιστολή στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν τα Σκόπια να παραποιούν την ελληνική Ιστορία.

Συγκεντρώσεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν από τους κατά τόπους φορείς σε Κέρκυρα, Γιάννενα, Ρόδο, Λάρισα, Βόλο (με κεντρικό ομιλητή τον αρθρογράφο της «δημοκρατίας» και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αθανάσιο Καραθανάση), Χαλκίδα, Θήβα και στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου, ενώ συζητήσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές.

«Τώρα θα καταλάβουν ότι θα μας έχουν απέναντι ακόμη και στη Βουλή, εάν φέρουν προς ψήφιση συμφωνία που θα παραχωρεί το όνομα Μακεδονία» δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σημείωσε επίσης ότι δεν στηρίζονται τα συλλαλητήρια από τη Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως είπε πως «δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπιστεί την ονομασία και κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση». Η κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου της Κατερίνης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, τόνισε: «Οσοι βάλουν υπογραφή σε τέτοια απόφαση υπογράφουν για μια χαμένη πατρίδα».

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου στο Κιλκίς θα είναι ο διεθνολόγος, λέκτορας του τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. «Εχουμε ένα όπλο ακαταμάχητο. Δεν πρέπει να το δώσουμε» σημείωσε ο κ. Καρακωστάνογλου. «Η υπόθεση της παραχώρησης του ονόματος είναι πολύ σημαντική και είναι αδιανόητο ότι συζητείται χωρίς καν να γίνει δημοψήφισμα» ανέφερε ο Οθωνας Ιακωβίδης.

Στο μεταξύ, με μοναδικό γνώμονα το χρήμα και τα κέρδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης σε δήλωσή του σημειώνει πως η επίλυση του προβλήματος Ελλάδας – FYROM καθίσταται επιβεβλημένη. «Για τον επιχειρηματικό κόσμο της βόρειας Ελλάδας η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και των ζητημάτων που αφορούν τις ελληνικές εμπορικές επωνυμίες, αλλά και γενικά τις ομαλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό» αναφέρει ο κ. Σαββάκης.

Επιβεβαίωση Νικήτα για την πρόταση μομφής

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (φωτό) σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ανέφερε ότι η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε περίπτωση συμφωνίας για το Σκοπιανό. Οπως επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης, υπάρχουν σχετικές συζητήσεις και προβληματισμοί, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και εκτίμησε ότι το Σκοπιανό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές.

Πάντως ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ακόμη και αν επισπεύσει τις διαδικασίες η πλευρά Ζάεφ, δεν πρόκειται να έρθει πριν από τα τέλη του 2018. Σε κάθε περίπτωση, για τη Ν.Δ. θεωρείται κεφαλαιώδες ζήτημα και μάλιστα δομικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει να καταλήξει σε οποιαδήποτε μορφής συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Κακλαμάνης διέβλεψε διάσταση απόψεων μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πήρε αποστάσεις ωστόσο από τα επικείμενα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και από τις μηνύσεις περί εσχάτης προδοσίας, ενώ ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής σημείωσε: «Τα συλλαλητήρια, όταν γίνονται ειρηνικά και συντεταγμένα, βοηθούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ