Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μένουμε κυβέρνηση» -Τσίπρας και Καμμένος μαζί μέχρι τις εκλογές

Η κυβερνητική συνοχή δεν φαίνεται να κλονίζεται.

Θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Στο Μαξιμου αναμένουν στο ακουστικό τους το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ που θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Προς το παρόν, αυτό το τηλεφώνημα φαίνεται να απομακρύνεται. Ωστόσο, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η κυβερνητική συνοχή δεν φαίνεται να κλονίζεται. Βούληση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι να συμπορευτούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές,


Η συμφωνία και η Βουλή

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε όλα βαίνουν ομαλά χωρίς αναταράξεις. Οι σύμμαχοι συνεχίζουν κανονικά τη συνεργασία τους κι επιχειρούν να προσποριστούν την πολιτική υπεραξία της «εξόδου από το Μνημόνιο». Αν όμως επιτευχθεί εντέλει η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, τα πράγματα περιπλέκονται, δεδομένης της άρνησης του Πάνου Καμμένου να δεχτεί ονομασία που εμπεριέχει το «Μακεδονία» ή παράγωγα αυτού.

Η λύση που έχει επιλεγεί είναι να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η ενδεχόμενη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Μαξίμου στο Newpost. Η δικαιολογία που θα χρησιμοποιηθεί, είναι ότι η όποια συμφωνία θα τελεί υπό αίρεση. Θα οριστικοποιηθεί μόνο όταν αλλάξει το σύνταγμα της γείτονος, κάτι που θα πάρει χρόνο.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Σίγουρα, επειδή θα πρόκειται για κύρωση συμφωνίας η οποία θα έχει και διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, θα έρθει στη Βουλή στη φάση της τελικής της συνομολόγησης. Αυτό θα γίνει εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα έχουν συμφωνηθεί».

Επομένως, μπορεί να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή και ταυτόχρονα να καταγραφεί η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ. Γεννάται βέβαια το ερώτημα τι θα συμβεί όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και αναγκαστικά η συμφωνία να πρέπει να έρθει στη Βουλή. Είναι πιθανό εκείνη τη στιγμή να έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για τις εκλογές.


Στήριξη σε Καμμένο

Τη βούληση του Μαξίμου για συνέχιση της συμμαχίας με τον Πάνο Καμμένο, εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Epsilon tv. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν απειλείται η κυβερνητική συνοχή: «Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής, συμπαγής και θα υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015.»

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Δημήτρης Τζανκόπουλος έδωσε πλήρη κάλυψη στον κ. Καμμένο για το ταξίδι του στο Μονακό. Ερωτώμενος για το ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «Ο τρόπος που τοποθετείται ο κ. Καμμένος είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί, κατά τη γνώμη μου, μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζονται από την απόλυτη υποκρισία.» Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε οι λαλίστατοι (σε αυτές τις περιπτώσεις) 53 άσκησαν κριτική στο ύφος του κ. Καμμένου, παρά το ότι αυτό δεν συνάδει με τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ετεροσεξισμού». Πολλές φορές στην πολιτική η σιωπή είναι πιο εύγλωττη από τις λέξεις…

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ