Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι μύγα τσίμπησε τη ΓΣΕΕ;

Ουδείς γνωρίζει τα κίνητρα της πρωτοφανούς επίθεσης της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση για το θέμα της αναβάθμισης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο!

Το θέμα καθίσταται ακατανόητο αφού ουδείς εκ των εργοδοτικών οργανώσεων (ούτε ακόμη και ο ΣΕΒ) δεν αντέδρασε σ’ αυτή τη νέα είσοδο στους κοινωνικούς εταίρους!

Από την άλλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όταν, επί υπουργίας Γ. Βρούτση, είχε αναβαθμιστεί σε κοινωνικό εταίρο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δεν είχε καταγραφεί αντίδραση της ΓΣΕΕ!

Ηταν στις αρχές του 2013 που είχε ανακοινωθεί η ένταξη του ΣΕΤΕ στους κοινωνικούς εταίρους (παρόλο που μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου ήταν και μέλη του ΣΕΒ), με τον τότε αναπληρωτή γ.γ. της ΓΣΕΕ Στάθη Ανέστη να δηλώνει: «μπορεί η κυβέρνηση να βαπτίζει όποιον θέλει ως κοινωνικό συνομιλητή. Αυτό που δεν μπορεί όμως είναι να αγνοεί την απαίτηση των εργαζομένων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, εθνική σύμβαση και αποκατάσταση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Τι άλλαξε άραγε από τότε και έχουμε αυτή την αν μη τι άλλο αήθη επίθεση με χαρακτηρισμούς, όπως «δώρο-ρουσφέτι των κυβερνώντων προς μια περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση», «προϊόν συναλλαγής, διευθετήσεων και κυβερνητικών προσδοκιών», «υποβάθμιση και ακύρωση της ευρωπαϊκής ιδέας και πρακτικής των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου», «ύποπτο και πονηρό νεύμα-σήμα των κυβερνώντων προς άλλες κλαδικές ή περιφερειακές εργοδοτικές οργανώσεις»;

Τι άραγε άλλαξε από τότε και άλλαξε η στάση της ΓΣΕΕ; Μήπως τώρα που υφίσταται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων όσο μεγαλώνει η ομάδα μικραίνει το κομμάτι της πίτας που μοιράζονται οι κοινωνικοί εταίροι;

Ή μήπως το γεγονός ότι τότε συμμετείχε στην κυβέρνηση ως μικρός εταίρος το ΠΑΣΟΚ (κάτι που δεν συμβαίνει τώρα) αλλάζει την αντίδραση της ΓΣΕΕ;

Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι ότι τα μέλη του ΣΒΒΕ δεν είναι μέλη του ΣΕΒ. Επιπρόσθετα ούτε ο ΣΒΕΕ είναι μέλος του ΣΕΒ σε αντίθεση με άλλους περιφερειακούς συνδέσμους.

Εκείνο ωστόσο που ξεχωρίζει το ΣΒΕΕ είναι ότι τα μέλη του στη συντριπτική τους πλειονότητα (υπάρχει ένα μικρό ποσοστό συνδεδεμένων μελών περίπου 10% από άλλους κλάδους) προέρχονται από τους κλάδους της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ενώ δεν υφίσταται καταστατικά γεωγραφικός περιορισμός.

Σε αντίθεση βέβαια με τον ΣΕΒ που δέχεται στους κόλπους του μέλη από κάθε κλάδο της οικονομίας (ακόμη και τις τράπεζες).

Σε κάθε περίπτωση η ειρωνεία του στιλ «μέχρι τότε ελπίζουμε να μην έχει γίνει κοινωνικός εταίρος ο Σύνδεσμος Κυβερνητικών Εργοδοτών» μάλλον δεν γεννά επιχειρήματα για σοβαρή στοιχειοθέτηση της αντίδρασης της Εργατικής Συνομοσπονδίας εναντίον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος!

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ