Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βαριές καταγγελίες Οδ.Κωνσταντινόπουλου για την υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Βαρύτατες καταγγελίες και υπαινιγμούς για μεθοδεύσεις έκανε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ στο πλαίσιο συζήτηση επερώτησης της ΔΗΣΥ για “Συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησής της” και παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, αναφέρθηκε στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής διατυπώνοντας ερωτηματικά για τη μη επέμβαση της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπάρχουν ερωτηματικά για τον ρόλο των συμβούλων της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley, και του τρόπου που το υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκε τον υποψήφιο επενδυτή (κ. Τζ. Κάλαμος). Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως ο κ. Κάλαμος είχε εμπλοκή και στην υπόθεση της προσφοράς του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στο πρότζεκτ του Ελληνικού. Ενώ κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής στικάκι με ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, υποστηρίζοντας ότι αφορά το θέμα αυτό και ειδικότερα την εμπλοκή του υποψήφιου επενδυτή Τζ. Κάλαμος στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Για το εν λόγω στικάκι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Καμμένος ζήτησε να μάθει εάν έχει μέσα υλικό που αντλήθηκε με νόμιμο τρόπο. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε ότι περιέχει ομιλία του ΥΠΟΙΚ. Ενώ όταν αργότερα στην έδρα της Ολομέλειας ανέβηκε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, αφού σχολίασε ότι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ “είναι πολύ ζωηροί για Παρασκευή απόγευμα με τόσο λίγο κόσμο στην αίθουσα” αναφέρθηκε ξανά στο στικάκι Κωνσταντινόπουλου λέγοντας ότι θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή κείμενο -κι όχι στικάκι.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης χωρίς να μπει στην ουσία της καταγγελίας κατηγόρησε τη ΔΗΣΥ ότι κάνει ανέξοδη αντιπολίτευση. Απευθυνόμενος προς τον κ. Κωνσταντινόπουλο είπε συγκεκριμένα: “Είπατε, μα δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να παρέμβει; Άλλο είναι να παρέμβει κι άλλο να ολιγωρεί. Αν ολιγωρεί αυτό πρέπει να το αναφέρεται στα Ανώτατα Όργανα της Δικαιοσύνης. Όμως από τη μια με την επερώτηση μας κατηγορείτε για παρέμβαση και από την άλλη μας εγκαλείτε γιατί δεν έχουμε κάνει παρέμβαση. Είστε σε αδιέξοδο”.

Όμως παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης κλείνοντας το ζήτημα αυτό (σ.σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής) είπε ότι “είναι προφανές ότι πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό και είναι δική σας υποχρέωση να προσκομίσετε στην Δικαιοσύνη ό,τι στοιχεία έχετε”.

Αναλυτικά σημεία από την παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου:

“Έχω εμπιστοσύνη ότι δεν κάνετε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και ότι της επιτρέπετε να λειτουργεί ανεξάρτητη. Όμως, αν ρωτήσετε έναν επενδυτή ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα σας απαντήσει ότι είναι η δικαιοσύνη και η φορολογία.

Το τελευταίο διάστημα, στον τομέα των επενδύσεων, έχουν ανακύψει δύο μεγάλα ζητήματα, με αποτίμηση εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ: το ένα, αφορά στην εταιρία Folli-Follie, για το οποίο σας καλώ να ενημερώσετε και τον Πρωθυπουργό και να διερευνήσετε τι πραγματικά συνέβη.

Το δεύτερο, αφορά στην Εθνική Ασφαλιστική. Ένα ζήτημα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ανακινήσει πολλές φορές, όμως ούτε η ΝΔ ούτε κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει πει κουβέντα γι’αυτό. Σας το θέτω, για να το θέσετε με τη σειρά σας, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η Εθνική Ασφαλιστική πωλήθηκε μετά από την τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε μία περίοδο κατά την οποία παρουσίαζε κερδοφορία 80 εκατ. ευρώ.

Ως σύμβουλοι στην πώληση επελέγησαν οι εταιρίες Goldman Sacks και Morgan Stanley, στις οποίες έχουν επενδύσεις κάποιοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά αυτό το αφήνω προς το παρόν κατά μέρους. Οι δύο εταιρείες-σύμβουλοι, έλαβαν αμοιβή 10 εκατ. ευρώ για το έργο τους.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου 2017: η Εθνική Ασφαλιστική θα πωλούνταν στην εταιρία Exin, των κ.J.Calamos και J.Koudounis.

Ο κ.Calamos είχε αναλάβει και το καζίνο του κ.Trump πριν από μερικά χρόνια και διοργάνωσε το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ (14-18/10/2018).

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την εταιρεία του προαναγγέλθηκε από τον κ.Καμμένο στις 29 Μαρτίου 2017, ενώ πιεστικές παρεμβάσεις είχαν ασκηθεί από τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο κ. Calamos είχε ήδη επενδύσεις στην Ελλάδα, κατέχοντας μετοχές της AIG. Επί δύο χρόνια, είχε δικούς του ανθρώπους στο Δ.Σ. της Εθνικής (ενώ ταυτόχρονα είχε συμφέροντα σε άλλη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα!), διέθετε εσωτερική πληροφόρηση: σόρταρε την Εθνική Ασφαλιστική διεθνώς; Ο κ.Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ξένους επενδυτές ότι είχε “κλείσει” την εξαγορά της. Κέρδιζαν κάποιοι από τις υπεραξίες;

Το Μάρτιο του 2018, ο κ.Calamos δήλωσε τελικά πως δεν έχει τα λεφτά για να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η Κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε; Δεν κατέχει – μέσω του ΤΧΣ – το 40% της Εθνικής Τράπεζας; Δεν είχε εκτεθεί, δύο μήνες νωρίτερα, ο κ.Τσακαλώτος, διαβεβαιώνοντας διεθνές φόρουμ επενδυτών πως η Exin έχει τα λεφτά για την εξαγορά;

Γιατί οι όροι ήταν τόσο ευνοϊκοί για τον υποψήφιο αγοραστή; Ενώ παγκοσμίως ο αγοραστής υποχρεούται σε εγγύηση 10% επί του τιμήματος, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όροι της σύμβασης προβλέπουν εγγύηση μόνο 5 εκ.ευρώ, για πώληση ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Γιατί το κράτος δεν παρεμβαίνει, αφού κατέχει – μέσω του ΤΧΣ – το 40% της ΕΤΕ; Γιατί κανείς δεν απαντά αν τελικά η χώρα και η Εθνική Ασφαλιστική έχασε από όλη αυτή τη διαδικασία; Πώς να αισθανθεί ασφαλής ένας επενδυτής ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται παρασκηνιακά παιχνίδια και “μπίζνες”;

Αν, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ήσαστε στην αντιπολίτευση, θα είχατε κρεμαστεί από τα κάγκελα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τώρα, σωπαίνετε, και μαζί σας σωπαίνει και η ΝΔ, και όλα τα άλλα κόμματα.

Καταθέτω στη Βουλή όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και σας καλώ να ερευνήσετε, αν έγιναν έξωθεν παρεμβάσεις στη διαδικασία αυτή. Γιατί οι σύμβουλοι της πώλησης δεν διαπίστωσαν, επί τόσους μήνες, ότι τα λεφτά δεν υπήρχαν; Ο κ. Τσακαλώτος δεν ερχόταν να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή για έξι ολόκληρους μήνες.

Κύριοι συνάδελφοι, αν θέλετε επενδύσεις, πρέπει να φέρετε διαφάνεια.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στις εξελίξεις στην Ισπανία. Η σημερινή ημέρα είναι μία καλή ημέρα για εμάς, ως Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες: Σήμερα στην Ισπανία ήρθαν οι σοσιαλιστές, έχασαν οι εκεί “ΝΔ” και “ΣΥΡΙΖΑ”. Ερχόμαστε σύντομα κι εμείς”.
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ