Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Θάνατος» σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Άρθρο του Νίκου Κωστόπουλου

Δεν είναι ψέμα, ούτε υπερβολή. Η παρούσα κυβέρνηση θέλει να εξοντώσει την μεσαία τάξη, τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Με τα νούμερα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει:

• Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 100 δισ. στις τράπεζες.

• Η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 20%. Με τις περισσότερες νέες προσλήψεις να είναι μερικής απασχόλησης και με μισθούς των 360 ευρώ.

• Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, οι πιο πολλοί νέοι, έφυγαν από την Ελλάδα.

• Το Α.Ε.Π. της χώρας προβλέπεται σύμφωνα με την Κομισιόν να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στα 183 δισ. ευρώ. Το 2014 προέβλεπε 217 δισ. ευρώ.

Συγχρόνως τα δεδομένα για την ανεργία στην Ελλάδα είναι τρομακτικά: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2018 και το μερίδιο των μακροχρόνια ανέργων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το ποσοστό ανεργίας των ατόμων που έχουν λάβει σχετικώς χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης παραμένει υψηλότερο του μέσου όρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ (Economic Survey 2018: Greece, σελ. 132) οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται απαιτούν λιγότερες δεξιότητες σε σχέση με όσες χάθηκαν κατά την οικονομική κρίση. Τούτο δε, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των νέων αποτελεί αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσφερόμενες και τις ζητούμενες θέσεις εργασίας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Εμείς στην ΝΔ δεν είμαστε μόνο αυτοί που διαπιστώνουμε το πρόβλημα. Είμαστε εκείνοι που τολμάμε εδώ και χρόνια να έχουμε και ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις:

• Όχι άλλους φόρους και εισφορές

• Ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές

• Ναι σε μια πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα

• 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες το χρόνο

Άλλωστε, όπως τονίζει και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ανάπτυξη προκύπτει ως αποτέλεσμα γενναίων θεσμικών, φορολογικών, διαρθρωτικών αλλαγών που βελτιώνουν ουσιαστικά το οικονομικό κλίμα.»

Στο δια ταύτα: Υπάρχει ένα παλιό σύνθημα του ΚΚΕ που έλεγε «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Δεν το αποδέχομαι. Όμως θα μου επιτρέψετε να το παραφράσω λέγοντας «Φονιάδες των νέων επιστημόνων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

*Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ