Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διπλωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα: Ο Τσίπρας ετοιμάζει διάγγελμα και ο Ζάεφ ψάχνει ακόμη το όνομα

Ένα διπλωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις διαρροές από Αθήνα και Σκόπια να είναι εν μέρει… αντικρουόμενες. Εν αναμονή του σημερινού κρίσιμου τηλεφωνήματος Τσίπρα – Ζάεφ, από τη μία ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται ακόμη και για διάγγελμα αργά το απόγευμα και από την άλλη ο Σκοπιανός ομόλογός του δεν βρίσκει λόγο για… βιασύνες, καθώς όπως λέει δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το όνομα. Στη μέση της σκακιέρας στέκεται ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φέρεται να είναι η αιτία που παρατείνεται η αγωνία. 
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, με σημερινές του δηλώσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και πως ευελπιστεί στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα σήμερα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. «Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα», πρόσθεσε.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

«Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το πού θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πώς θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το πού θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Για το θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία.

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί, αλήθεια, συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Ο Νίμιτς και το διάγγελμα Τσίπρα

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς φέρεται να παρατείνει την αγωνία για την επίλυση του Σκοπιανού, αλλά και το κρίσιμο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες ήθελαν το πρωί της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί να «κλειδώνουν» τη συμφωνία με νέα καταληκτική τηλεφωνική επικοινωνία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα, μέσα στην ημέρα, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα προς τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά διάγγελμα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο και ζήτησε συνάντηση μαζί του, επίσης μέσα στην ημέρα.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους και τόνιζαν πως το «πολύ καλό κλίμα της χθεσινής συζήτησης ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή νέα επικοινωνία που θα είναι και η τελευταία».

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως το τελευταίο εμπόδιο, που αποτελεί η διάσταση του erga omnes, της εφαρμογής του και πώς θα αποτυπωθεί μέσα στη συμφωνία, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα. Αυτό το «αγκάθι», άλλωστε φέρεται να πήγε πίσω και το τηλεφώνημα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προσπαθεί να βρει συμμάχους και στη χώρα του.

Άλλες πηγές επεσήμαναν πως η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.

Το «Severna Makedonija» έχει κλειδώσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που «κερδίζει» η πλευρά της ΠΓΔΜ μέσα στη συμφωνία, με ειδικές προσημειώσεις θα διευκρινίζεται πως αυτή «η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...