Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Βενιζέλος: Η χώρα βρίσκεται σε διπλή αιχμαλωσία

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Καταρρίπτοντας εμφατικά το νούμερο ένα αφήγημα της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, αυτό περί της “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όρισε, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών “Η Ελλάδα Μετά ΙΙ”, εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να σημάνει η επανεκκίνηση της χώρας. Χρησιμοποιώντας τόνους οξείς στην κριτική του κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτό που απαιτείται είναι η κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας. “Πρέπει να συγκροτηθεί μία ενιαία εθνική αφήγηση για το μέλλον. Που πρέπει να πείθει γιατί ο καθένας θα βρίσκει τη θέση του σε αυτή. Χρειαζόμαστε πολιτική διεύθυνση, που δεν είναι ζήτημα ποσοστών, αλλά πολιτικού λόγου, ιδεών και ηγεμονίας. Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης”, τόνισε. Παράλληλα, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι συστηματικά ναρκοθετεί την επόμενη τετραετία, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε διπλή αιχμαλωσία (η πρώτη αφορά στα υπερπλεονάσματα και η δεύτερη στα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας) και ανέδειξε την ανάγκη να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, η οποία θα θέσει επί τάπητος το σχέδιο για την… Ελλάδα μετά.

“Τον Ιούνιο του 2018 το ζήτημα δεν είναι η τεχνητή σύγκρουση γύρω από το ζήτημα της καθαρής εξόδου, που προκάλεσε ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου κατέρρευσε. Το ζήτημα δεν είναι η καθαρή ή η μη καθαρή έξοδος. Το ζήτημα είναι αυτό που συντελείται τώρα. Καθ’ οδόν προς τον Αύγουστο. Που είναι η συστηματική ναρκοθέτηση της επόμενης τετραετίας. Η χώρα λαμβάνει μακροχρόνιες δεσμεύσεις, που φτάνουν μέχρι και το 2060, που αιχμαλωτίζουν τη χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και μιζέριας”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας τα περί αιχμαλωσίας της χώρας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτή είναι διπλή. “Η πρώτη αφορά στα υπερπλεονάσματα. Τα υπερπλεονάσματα εμφανίζονται ως οικειοθελής επιλογή της κυβέρνησης, αλλά είναι τώρα συμφωνημένη και δεσμευτική μέσα από το συμπληρωματικό μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Μία επιλογή πλεονασμάτων που ξεπερνούν το 3,5% που είναι στόχος αντιαναπτυξιακός και ανέφικτος. Η δεύτερη αιχμαλωσία είναι η αιχμαλωσία στα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας. Με βραχυχρόνιο δανεισμό, με συγκλονιστική διόγκωση των repos. Με συγκέντρωση και κρατικό έλεγχο επί των αποθεματικών όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης. Και όλα αυτά, για να αποφύγουμε την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ενώ έχουμε δεχθεί τη σκληρή εποπτεία. Το συμπληρωματικό μνημόνιο. Το 4ο μνημόνιο χωρίς νέο δάνειο. Χωρίς να αξιοποιούμε τα μεγάλα υπόλοιπα του τρίτου δανείου, που παραμένουν στη διάθεση των πιστωτών”, σημείωσε.

Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, στην ομιλία του στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, διεμήνυσε πως το πρώτο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας είναι πολιτικό.

“Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση. Γιατί η πολιτική και κυβερνητική σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η σαφής γραμμή, η αίσθηση των θεμάτων είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της χώρας. Αυτό περνάει μέσα από το αίτημα για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε σημαίνει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά προτίμηση ευρέως φάσματος, συνεργατική, δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση και όχι ακυβερνησία. Σημαίνει ότι είναι αναγκαίες ευρύτατες πλειοψηφίες. Προκειμένου να υπάρχει συμφωνία για σταθερό εκλογικό σύστημα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Προκειμένου η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να προστατεύσει τη ρήτρα των 3/5, που πρέπει να εκδηλώνεται, όταν καταρτίζεται μία νέα διάταξη. Δηλαδή, στη δεύτερη Βουλή. Η άλλη κυβέρνηση είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής”, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εσφαλμένη και ετεροβαρής διαπραγμάτευση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η χώρα είναι εγκλωβισμένη μακροπρόθεσμα σε εσφαλμένη και ετεροβαρή διαπραγμάτευση. Ο εγκλωβισμός γίνεται σε δύο επίπεδα:

– Αρχικά, στο καθαρά δημοσιονομικό. “Έχουμε αποδεχθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και έχουμε συνομολογήσει ακόμα μεγαλύτερα υπερπλεονάσματα, πριν τα συνολικά μέτρα για το χρέος…”, ανέφερε. “Χωρίς ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης δεν λύνεις ούτε το πρόβλημα της ιδιωτικής κατανάλωσης, ούτε το πρόβλημα της εθνικής αποταμίευσης, ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων. Δεν μπορεί να είναι πλέον εθνικός διαπραγματευτικός στόχος να ζητάς πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022, όχι 3,5%, αλλά 2%”, πρόσθεσε.

– Δεύτερον, στη σχέση των δημοσιονομικών διευθετήσεων με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνουν έναν καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, μέσα από μία εθνική ιδιοκτησία στόχων.

“Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτήν την ατελή και εσφαλμένη ιστορικά και στρατηγικά διαπραγμάτευση. Ανεξαρτήτως του τι θα πετύχει, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Μόνο που θα είναι δύσκολο να γίνουν, εάν δεν υπάρξει δημοσιονομική αλληλοκατανόηση με τους εταίρους ”, σημείωσε και έκανε λόγο για:

– Φορολογικές ελαφρύνσεις, φορολογικά κίνητρα και φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα.

– Ασφαλιστική εκλογίκευση, που προηγείται της μείωσης των φόρων.

– Ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

“Πρέπει η επόμενη κυβέρνηση, εντός του πλαισίου της ευρωζώνης, να άρει τις αντιφάσεις αυτές. Πρέπει εμείς να συμφωνήσουμε στις μεγάλες εθνικές επιλογές. Με πρώτη το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. Την ανάγκη για επενδυτική πανστρατιά. Την αποκατάσταση του κύρους και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Απολύτως κρίσιμο είναι να τονίσουμε ότι δε νοείται αναθεωρητικό δημοψήφισμα, που παραβιάζει τη διαδικασία του άρθρου 110, γιατί καθ’ οδόν προς τις εκλογές το περιβάλλον της όξυνσης θα βασιστεί στο παιχνίδι με τη διαδικασία αναθεώρησης και στην κατάχρηση των εθνικών θεμάτων”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Βολές κατά Τσίπρα για το Σκοπιανό

“Πρέπει να ζητήσουμε συναίνεση και προσοχή στη φάση της διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης. Δε μπορεί μετά το κείμενο να το τροποποιήσει κανείς ή να το βελτιώσει. Ακόμα κι αν είναι δεκτικό βελτιώσεων με μικρές παρεμβάσεις που αφορούν στον ορισμό της γλώσσας ή της ταυτότητας. Αλλά, δυστυχώς, όταν ασκείς εξωτερική πολιτική σε επίπεδο πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας ζητήματα, όπως το όνομα, ως όχημα διεμβολισμού της αντιπολίτευσης, δε μπορείς να σκεφτείς τις πραγματικές εθνικές προτεραιότητες”, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Διευκρίνισε ωστόσο με νόημα ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός και ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία erga omnes.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες όλα τα προβλήματα έχουν οξυνθεί.

“Το μείζον είναι τι θα κάνει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η κοινωνία, που έχει υποστεί διπλό σοκ μέσα σε οκτώ χρόνια. Ένα πρώτο σοκ, λόγω των ορατών συνεπειών της κρίσης. Το δεύτερο σοκ είναι η διάψευση της αντιμνημονιακής δημαγωγίας. Της λαϊκιστικής επαγγελίας, που προκάλεσε μία ακόμα κρίση. Αυτή που ζούμε τρία χρόνια τώρα. Που προκάλεσε βλάβη όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κατάσταση του έθνους. Δεν έχει επιβληθεί στην πράξη το εθνικό καθήκον αλήθειας. Επικρατεί ένας πολιτικός λόγος επί του προλόγου. Η κοινωνία φάνηκε ανθεκτική. Ιδίως εάν λάβουμε υπόψιν το μέγεθος της πίεσης που υφίσταται. Είναι, όμως μία κοινωνία κουρασμένη”, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ