Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη… σέντρα ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας για τις αυθαιρεσίες στο Άλσος

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει ζητήσει εδώ και τρία χρόνια την κατεδάφιση των παράνομων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ωστόσο οι οικείες δημοτικές Αρχές όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, συνεχίζουν την οικολογική τους καταστροφή.

Του Θανάση Γερασιμίδη

Στις 15 Μαΐου 2018 δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες παράταση πέντε ημερών προκειμένου ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να προχωρήσει στο γκρέμισμα των κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δασική και αναδασωτέα έκταση. Πρόκειται για χώρο στον οποίο στεγάζεται το γκαράζ των απορριμματοφόρων και περικλείεται από ψηλούς τοίχους που έχουν χτιστεί με τσιμεντόλιθους. Μία ημέρα αργότερα ο δήμαρχος, Άρης Βασιλόπουλος, συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ όλων των παρατάξεων την απόφασή του να ζητήσει παράταση ενός έτους για τη μετακόμιση των παράνομων εγκαταστάσεων, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορούν να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή για τους εργαζόμενους αλλά και για το οικοσύστημα του Αλσους.

Και σαν να μην έφταναν οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος, για τις οποίες έχει αποφανθεί το 2015 η Δικαιοσύνη, οι δημοτικές Αρχές της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προχώρησαν και σε νέες παρανομίες, για τις οποίες επιλήφθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο οκτώ άτομα.

Το χρονικό

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο αμαξοστάσιο κατέφθασαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι συνέλαβαν επτά υπαλλήλους του δήμου και έναν εκ των αντιδημάρχων της περιοχής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που προήλθαν από τη Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και κατατέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας, στο Αλσος της πόλης πραγματοποιούνταν παράνομες εργασίες. Μάλιστα, στις διωκτικές Αρχές η «Ενωση» προσκόμισε και φάκελο, ο οποίος περιελάμβανε φωτογραφίες και βίντεο από τις μη νόμιμες εργασίες.
Τι είχε συμβεί; Μέσα σε μια καταπράσινη έκταση ο δήμος αποφάσισε να μεγαλώσει τον δρόμο στον οποίο κινούνται τα απορριμματοφόρα αλλά και να ανοίξει νέα είσοδο στον αυθαίρετο χώρο στάθμευσης. Την ίδια ώρα, πολλά από τα μπάζα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συγκεκριμένων εργασιών δεν απομακρύνθηκαν από τον πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, αλλά παρέμειναν δίπλα στα πεύκα, δίνοντας την εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου άλσους.

«Η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ ζητούν την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, διότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προβαίνει σε νέες παράνομες και αυθαίρετες εργασίες μέσα στο Αλσος, ανοίγοντας νέα πρόσβαση για τα απορριμματοφόρα, ενώ ετοιμάζεται να κόψει και δένδρα! Ενώ έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κλείσει την αυθαίρετη εγκατάσταση των οχημάτων καθαριότητας, προχωράει σε νέες εργασίες!» ανέφερε σε ανακοίνωση η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ δύο ημέρες προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις και συνεχίζοντας τόνιζε: «Ο δήθεν προστάτης του περιβάλλοντος, δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, και οι υπηρεσίες του καταστρέφουν κι άλλο κομμάτι του Αλσους με τα σκουπίδια! Κάποια στιγμή η βεβαιωμένη με πιστοποίηση των κρατικών φορέων παρανομία θα πρέπει να σταματήσει! Κύριε εισαγγελέα, δώστε ένα τέλος!».

Η δικογραφία

Στις 31 Μαΐου οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν εντολής της εισαγγελέως. Ταυτόχρονα, η δικαστική λειτουργός ζήτησε να της διαβιβαστεί κατεπειγόντως η δικογραφία προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

«Η ΑΕΚ το μόνο που ζητά είναι η εφαρμογή της νομιμότητας και των δικαστικών αποφάσεων σε επίπεδο ΣτΕ για μια παράνομη και αυθαίρετη εγκατάσταση που όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν ότι δεν μπορεί να λειτουργεί μέσα στο Αλσος», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ο διευθυντής Επικοινωνίας της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Ανδρέας Δημάτος, ενώ επισημαίνει ότι οι ενέργειες του δήμου δεν είναι πρόβλημα για το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά αποτελούν ένα «οικολογικό έγκλημα που ανεχόμαστε όλοι επί χρόνια. Θα είναι ευτύχημα αν με την ανέγερση του νέου γηπέδου γλιτώσουμε και από αυτό το οικολογικό έγκλημα».

Στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας μετέβη και ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος κατέθεσε, καθώς η καταγγελία της «Ενωσης» στρεφόταν και εναντίον του ως ηθικού αυτουργού για τις παράνομες εργασίες. Η ΑΕΚ από τα μέσα του περασμένου Απρίλιου είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ με νέα αίτηση που έστειλαν η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ στις 29 Μαΐου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, την Επιθεώρηση Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων και τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ανέλυαν το νομικό πλαίσιο, απαντώντας ταυτόχρονα σε όλα όσα ισχυριζόταν ο δήμος.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση της Δικέφαλος 1924 Α.Ε. αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– «Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας έχει κληθεί να συνδράμει το έργο της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών που περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 6395/1415/95/20-03-1995 αμετάκλητη έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχίας Αθηνών και ευρίσκονται εντός του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και δη εντός της κηρυχθείσας ως αναδασωτέας έκτασης. Οι αυθαίρετες αυτές εγκαταστάσεις φέρονται κατά παραδοχές του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να χρησιμοποιούνται ως αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων».

– «Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ζήτησε, διά του δημάρχου του, να του χορηγηθεί παράταση ενός έτους στην κατεδάφιση του γκαράζ των απορριμματοφόρων και να απέχει η αρμόδια διεύθυνση, για όσο χρόνο διαρκεί η παράταση, από κάθε διαδικασία κατεδάφισης. Το αίτημα του ιδιοκτήτη των αυθαίρετων κατασκευών και εκχερσώσαντα δασική έκταση Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εκτός από ουσιαστικά αβάσιμο, είναι προεχόντως μη νόμιμο. Ουσιαστικά αβάσιμο, διότι η στάθμευση των απορριμματοφόρων στις αυθαίρετες εγκαταστάσεις εντός του Αλσους δεν συνδέεται με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφού τα απορριμματοφόρα δύνανται να περισυλλέγουν τα απορρίμματα ακόμα κι αν σταθμεύουν σε άλλες εγκαταστάσεις. Μη νόμιμο, διότι στην ουσία ζητά τη συναίνεση των αρμόδιων υπηρεσιών για την παράταση της διατήρησης μιας παράνομης, αυθαιρέτως δημιουργηθείσας από τον ίδιο τον δήμο κατάστασης, η οποία έχει ήδη από τριετίας κριθεί αμετακλήτως κατεδαφιστέα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

– «Τυχόν περαιτέρω διατήρηση των αναφερόμενων εγκαταστάσεων εγκυμονεί καθημερινά πλείστους κινδύνους για το Αλσος και τα οικοσυστήματά του αλλά και για τους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε αυθαίρετες και παρανόμως ηλεκτροδοτούμενες και υδροδοτούμενες εγκαταστάσεις».

– «Επίσης, τυχόν παράταση της παράνομης εγκατάστασης του δήμου θέτει ευθέως και ζήτημα μη συμμόρφωσης προς το περιεχόμενο της 4480/2015 απόφασης του ΣτΕ. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η συμμόρφωση της διοίκησης προς δικαστικές αποφάσεις δεν δύναται να καθυστερήσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών».

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 52 της εφημερίδας «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ