Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καλημέρα σας, είμαι επενδυτής…

Στη μορφή των διαλόγων βάλαμε το χεράκι μας. Αλλά το περιεχόμενό τους είναι αδιάψευστο. Είναι συρραφή σπαρταριστών περιστατικών με επενδυτές.

Εδώ είναι το υπουργείο Επενδύσεων και το κέντρο υποδοχής και προώθησης των επενδυτικών σχεδίων, ρώτησε ο σύμβουλος του επενδυτή όταν κατάφερε να βγάλει άκρη με το κτίριο και τον όροφο που υποτίθεται πως λειτουργούν υπηρεσίες υποβολής φακέλων με μεγάλες επενδύσεις.

Δεν υπάρχει αυτό το υπουργείο που λέτε. Ποιος σας έστειλε σε εμάς, ήταν η απάντηση.

Μα πως είναι δυνατόν, επιμένει ο επενδυτής, λίγα χρόνια πριν αναζητήσαμε τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για μεγάλη σύνθετη χημική βιομηχανία και μας έστειλαν στο υπουργείο Επενδύσεων, υπουργός του οποίου ήταν κάποιος κύριος Χάρης Παμπούκης.

Ξεχάστε τα αυτά κύριε, ήταν επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, το 2011, και τελείωσαν μαζί με την κυβέρνηση.

Και το υπουργείο Επενδύσεων; Τελείωσε και αυτό; Πουθενά στον κόσμο δεν διαλύονται τα υπουργεία όταν φεύγει η κυβέρνηση. Τέλος πάντων, (συνέχισε ο σύμβουλος) επειδή οι ερωτήσεις μου αφορούν βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται το υπουργείο Βιομηχανίας της δικής σας κυβέρνησης να αρχίσουμε συζητήσεις.

Δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας, σε αυτή τη χώρα κύριε, του απάντησαν. Το υπουργείο Βιομηχανίας καταργήθηκα το 1982 και έχουμε μόνο μια Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Μα για σταθείτε, συνέχισε, το 2016 υπήρχε υφυπουργείο Βιομηχανίας της κυβέρνησής σας και είχατε και υφυπουργό κάποια κυρία η οποία μάλιστα προετοίμαζε πολιτικές βιομηχανικής ανασυγκρότησης ακόμη και με επαναλειτουργία παλαιών βιομηχανιών.

Ξεχάστε το και αυτό κύριε. Το καταργήσαμε και το υφυπουργείο Βιομηχανίας με τον ανασχηματισμό που έκανε η κυβέρνηση γιατί θεωρήθηκε περιττό αφού έχουμε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Και ο επίμονος σύμβουλος του επενδυτή συνεχίζει, όσο και αν διακρίνει πως γίνεται ενοχλητικός… Ακούσαμε όμως τον πρωθυπουργό σας να λέει ότι υπάρχει κέντρο υποδοχής και προώθησης μεγάλων επενδύσεων με φιλοσοφία fast track. Που βρίσκονται όλες αυτές οι υπηρεσίες να συζητήσουμε τη δική μας περίπτωση;

Φέρτε εσείς τα σχέδιά σας, θα τα δούνε οι υπουργοί και οι υφυπουργοί μας, θα τα εξετάσουμε και με τη Γενική Γραμματεία μας και θα τα προωθήσουμε εκεί που πρέπει.

Δηλαδή στον πρωθυπουργό ή σε κάποιο επιτελείο του πρωθυπουργού; ζητάει να μάθει, ο άνθρωπος για να ξέρει τι θα απαντήσει και στον επενδυτή.

Θα τα δούμε κατά περίπτωση, πάντως έχουμε επιτελείο σε πρωθυπουργικό επίπεδο να ψάξει την περίπτωση σας, ήταν η απάντηση.

Και δεν μου λέτε, σας παρακαλώ, συνεχίζει ο σύμβουλος, μπορούμε να εγκαταστήσουμε μια χημική ή χαλυβουργική ή ναυπηγική βιομηχανία σε σημείο που εμείς θα κρίνουμε ότι εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα και το κόστος της μονάδας;

Σε καμία περίπτωση κύριε. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ολοκληρώσει ούτε τη χωροταξική μας πολιτική, ούτε το χωροταξικό σχέδιο, ούτε την πολεοδομία όλων των πόλεων και των περιφερειών, που σημαίνει πως αν χτίσετε στο τάδε σημείο τη μονάδα και εμείς προβλέψουμε 1-2 χρόνια αργότερα ότι εκεί θέλουμε δρόμους ή πάρκα θα πρέπει να τα μαζέψετε και να φύγετε.

Υπολογίζω όμως, συνεχίζει ο επίμονος σύμβουλος, ότι εσείς ή κάποια υπηρεσία είναι σε θέση να μας πει που μπορούμε να χτίσουμε τη μονάδα με ασφάλεια και αφού μας δώσετε και άδεια θα είναι όλα εντάξει για το μέλλον.

Ούτε που να το σκέφτεστε κύριε, ήταν η απάντηση, γιατί στη δική μας δημοκρατία αν μαζευτεί μια παρέα 2-3 ατόμων και διαμαρτυρηθεί ή κάποια άλλη υπηρεσία κρίνει πως χρειάζεται τον χώρο αυτό να τον κάνει γκαράζ ή σκουπιδότοπο, πάλι πρέπει πάλι να τα μαζεύετε και να φύγετε.

Μα βρε παιδιά (εδώ, ξεκινάει η αγανάκτηση του επενδυτή) η δική σας κυβέρνηση, που έπαψε τα υπουργεία της προηγούμενης, η οποία έπαψε τα υπουργεία αυτής που διαδέχθηκε, δεν είπε πριν δύο χρόνια πως θα τα απλοποιήσει όλα και οι επενδύσεις θα προχωρούν με ένα βήμα και μια κίνηση; Που είναι όλα αυτά τώρα που ζητάτε επενδυτές να έλθουν για την έκρηξη της ανάπτυξης;

Τα έχουμε σχεδιάσει κύριε. Τα έχουμε βάλει και στα χαρτιά κύριε. Τα έχουμε ψηφίσει και στη Βουλή σε γενικές γραμμές. Αλλά για να λειτουργήσουν στην πράξη πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να μην πηγαίνουμε για εκλογές. Γιατί στις εκλογές είμαστε ενάντια στους καταχτητές… επενδυτές που πίνουν το αίμα του λαού. Ενάντια στην ολιγαρχία… Ελάτε μετά τις εκλογές που θα τα έχουμε ξεχάσει.

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ