Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ακροβασία πάνω από τις αγορές και οι 20 λέξεις Μητσοτάκη για την οικονομία

Βηματισμό ελέφαντα σε εύθραυστη επιφάνεια παγωμένης λίμνης θυμίζει η πορεία της Ελλάδας προς το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο. Ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τον κίνδυνο η έξοδος στις αγορές να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη χώρα μας, καθώς η πρόσβαση σε αυτές θα μας κοστίσει ακριβά (το κόστος σε τόκους υπολογίζεται σε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ), την ώρα που θα περικόπτονται για ακόμη μία φορά οι συντάξεις.

«Θα είναι εύθραστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» δήλωσε μόλις χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συνέδεσε την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με την πολιτική κρίση στην Ιταλία. Ο κ. Κοστέλο επεσήμανε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η πρόσφατη ιταλική αναταραχή, που έχει επίπτωση στα spreads, δείχνει πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα είναι σε εύθραυστη κατάσταση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι ριζικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Εντελώς διαφορετική άποψη έχει ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τοποθετήθηκε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών με αποκλειστική δήλωσή του στο newpost: «Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί, προετοιμάζουμε με νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη την έξοδό μας από τα οικονομικά προγράμματα διάσωσης στα οποία βρίσκεται η χώρα από το 2010», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Κοστέλο.

Στη ΝΔ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό τις κυβερνητικές δηλώσεις, καθώς εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κινηθεί εντελώς τυχοδιωκτικά και ψηφοθηρικά για άλλη μια φορά. Άλλωστε, όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στην ιστοσελίδα μας, όταν ο διορισμένος από την κυβέρνηση στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και πρώην υφιστάμενος του κ. Τσακαλώτου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δηλώνει ότι η «καθαρή έξοδος» έχει απροσδιόριστο περιεχόμενο και υπενθυμίζει ότι «από κει και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας», αποδεικνύεται ότι αυτό που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας για τον Αύγουστο, δεν υπάρχει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, περιγράφει σε συνομιλητές του τη δική του πολιτική, την οποία θα εφαρμόσει αν εκλεγεί στην πρωθυπουργία με 20 λέξεις: «όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές. Ναι όμως και σε μια πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, πιστεύει πως η φορολογική πολιτική θα πρέπει να έχει κατεξοχήν αναπτυξιακό πρόσημο, που θα συνδυάζεται με την παροχή κινήτρων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή είδηση που έδωσε χθες για μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, στο 11%. Ο στόχος αυτός θεωρείται στρατηγικός για τη ΝΔ, καθώς αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πιο καθοριστικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η ανάκαμψή του, θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου.

Προκειμένου, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία για τον τουριστικό κλάδο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πλήρες σχέδιό του που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24 στο 13% και στη συνέχεια την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση). Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει (με στόχο την κατάργησή του) και το τέλος διανυκτέρευσης που, όπως υπενθυμίζουν από την οδό Πειραιώς, εντελώς αχρείαστα επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, όλα τα παραπάνω, δεν έχουν μπει τυχαία στο πρόγραμμα της ΝΔ: Οι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -Κροατία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρος- έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, που κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%.

Εκτός από το θέμα του ανταγωνισμού, από την οδό Πειραιώς βάζουν ακόμη μία παράμετρο: η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Αυτό συνέβη, υπενθυμίζουν, και το 2013 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε μονομερώς τον ΦΠΑ κατορθώνοντας να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονταν ότι θα γινόταν το αντίθετο.

newpost.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ