Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση Folli Follie

Τους χειρότερους φόβους της αγοράς επιβεβαίωσε η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία η Folli Follie Group δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις, τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση του report-κόλαφος από το fund QCM με το οποίο τη χαρακτήριζε ως “ελληνική Parmalat”.

Η παραδοχή της αδυναμίας αυτή, όπως προκύπτει από την επιστολή που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οδήγησε στην αναστολή του τίτλου της FFG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει κατά 70% και από την κεφαλαιοποίησή της “χάθηκαν” 705 εκατ. ευρώ. Με βάση το τελευταίο κλείσιμο πριν από την αναστολή διαπραγμάτευσης, η FFG έφθασε να αποτιμάται στα 321 εκατ. ευρώ. Στις 3 Μαΐου, όταν ο ελληνικός όμιλος δέχθηκε το πλήγμα του QCM, η χρηματιστηριακή αξία της FFG ανερχόταν στο 1,027 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, το κυρίαρχο ερώτημα που διατυπωνόταν προς την εταιρεία, τις ελεγκτικές και εποπτικές Αρχές αφορούσε τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου και την αδυναμία κατάθεσης των σχετικών τραπεζικών extrait. Το QCM είχε εκφράσει ανησυχίες ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία, ενώ εστίασε στο πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,07%) επί των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και στην ασαφή, σύμφωνα με το fund, απάντηση της διοίκησης στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την τοποθεσία διακράτησής τους.

Η παραδοχή αδυναμίας παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις της FFG ανοίγει κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου για τον επιμερισμό και καταλογισμό των ευθυνών για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση Folli Follie. Ευθύνες που σε πρώτη φάση θα αναζητηθούν στην ίδια την εταιρεία και τους οικονομικούς της ελεγκτές, την εταιρεία ECOVIS. Για το λόγο αυτό προκάλεσε τεράστια εντύπωση στην αγορά η αναφορά της FFG στην ανακοίνωσή της για τους λόγους που, κατά την ίδια, οδήγησαν στην αίτηση αναστολής.

Η πρώτη ανακοίνωση χθες ήταν της εταιρείας, που μίλησε για “εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας”, όταν η ίδια όλο αυτό το διάστημα δεν συνέβαλε ουσιαστικά στη διάψευση όλων αυτών των ισχυρισμών. Ακόμη και σήμερα, η διοίκηση και βασικός μέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σε όσα τους καταλογίζει το fundκαι μένει να αποδειχθεί εάν θα το πράξει στη συνέχεια. Ακολούθησε λίγες ώρες μετά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που, όπως αναφέρθηκε, έκανε λόγο για την αδυναμία της εταιρείας να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Το ερώτημα των ταμειακών διαθεσίμων

Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν γίνονται γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους η FFG δεν κατέθεσε στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία, με βάση όσα αναφέρονται στη χρήση 2017, ανέρχονται σε 446 εκατ. ευρώ. Στην αγορά δίδονται πολλές ερμηνείες, ορισμένες εντελώς καταστροφικές, άλλες λιγότερο, με τις τελευταίες να αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα. Τα ερωτήματα στην αγορά που αρχικά διατυπώνονταν προσεκτικά και πλέον ξεκάθαρα είναι αν όντως υπάρχουν τα χρήματα που στον ισολογισμό η εταιρεία υποστήριζε ότι διαθέτει, ποιες είναι οι πραγματικές της πωλήσεις και ποια η παρουσία της στην Κίνα.

Όλα αυτά θα πρέπει επισήμως να προκύψουν ή όχι από τον ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie Group που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ελεγκτική εταιρεία ΕΥ. Δεδομένων των εξελίξεων και της έκτασης που έχει προσλάβει πλέον το θέμα, εκτιμάται ότι ο έλεγχος αυτός θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, καθώς αφορά μεταξύ άλλων σε πλήθος θυγατρικών κυρίως στο εξωτερικό.

Έτσι, επί του παρόντος είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, κάτι που προκαλεί ευρύτατα ζητήματα σε όσους εκ των μετόχων διακράτησαν τίτλους της εταιρείας, αλλά και στους ομολογιούχους και πιστωτές της. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η FF Group εμφανίζει 496 εκατ. μακροπρόθεσμο δανεισμό, από τα οποία 472 εκατ. αποτελούν ομολογιακά δάνεια. Εξ αυτών, 150 εκατ. είναι σε ελβετικό φράγκο με την έκδοση (χωρίς εξασφαλίσεις και rating, δηλαδή unrated senior unsecured), 4ετούς διάρκειας, να πραγματοποιείται πέρυσι τον Οκτώβριο. Οι ομολογίες διαπραγματεύονται στο SIX Swiss Stock Exchange. Επίσης υπάρχει ένα ακόμη ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. που εκδόθηκε το 2014, λήξεως τον Ιούλιο 2019, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην FFG εκτιμάται στα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ, με βάση και τις λογιστικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δανειακή έκθεση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 15 εκατ. ευρώ και οι Eurobank και Alpha Bank 40 εκατ. ευρώ.

Οι ευθύνες των αρχών

Μείζον είναι το ερώτημα γιατί οι Αρχές δεν προχώρησαν από την πρώτη στιγμή, δεδομένων των βαρύτατων ισχυρισμών του QCM, στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG. Αποτελεί κοινή παραδοχή έμπειρων στελεχών της αγοράς ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α. υποτίμησαν το μέγεθος του ζητήματος, αρκούμενοι στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι οι ισχυρισμοί του fund είναι ψευδείς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε την υπόθεση της FF Group πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους και εύρους υπόθεση. “Η Επιτροπή δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης την 4η Μαΐου, όταν ξέσπασε ο θόρυβος από τους ισχυρισμούς του fund. Ήδη, πάντως, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσον οι Αρχές, ελεγκτικές και εποπτικές, προστάτευσαν με επάρκεια τους επενδυτές και την αγορά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, η κατάθεση αγωγών, των λεγόμενων Security Fraud Class Action (SFCA), αποτελεί πάγια πρακτική.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει λάβει (δις) τα εύσημα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση από τον Grabriel Grego, επικεφαλής του QCM, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή χειρίστηκε την υπόθεση επαγγελματικά…

Τοξικό κλίμα

Ο απόηχος της υπόθεση FF Group θα διαρκέσει πολύ και θα είναι έντονος, αναφέρουν στελέχη της αγοράς και χρηματιστές. Το κλίμα στην αγορά είναι πλέον τοξικό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εταιρειών με αδύναμους ισολογισμούς, με το ζήτημα της ταυτότητας των ελεγκτών να καθίσταται μείζον.

Περαιτέρω, εγείρεται πλέον ξανά (δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία) ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις εν συνόλω. Μετά τα Greek Statistics που έβαλαν στο στόχαστρο την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, τώρα εγείρονται ερωτήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού η FFG είχε καθιερωθεί ως μία από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και αποδέκτης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων (μόνο η Fidelity μέσω των αμοιβαίων της κατέχει το 5% της εταιρείας). Το κλίμα αυτό δυσπιστίας θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στο επικείμενο επενδυτικό forum που διοργανώνει το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Έρχεται χωρισμός για Ίσσαρη και Άννα

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Μάκης ανησυχεί για τη συμμετοχή του Χρήστου στους παράνομους μαθητικούς αγώνες. Τι...