Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

CNBC: Η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα αλλά χειρότερα

«Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, η κρίση χρέους της οποίας τάραξε τα θεμέλια της περιοχής του ευρώ» είναι η άποψη που αναπαράγει το CNBC και προβλέπει ότι «το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει με τη σημερινή μορφή του αν η Ιταλία αναγκαστεί να βγει από αυτόν τον νομισματικό διακανονισμό»
«Η ιταλική κρίση χρέους θα μπορούσε να ταράξει τα θεμέλια του ευρώ, αφού σε σύγκριση με την ελληνική περίπτωση, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και θα μπορούσε να αποφέρει σοβαρότατο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Όπως υποστηρίζει το δίκτυο CNBC «σχεδόν μια δεκαετία μετά την παρατεταμένη ελληνική κρίση χρέους που τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές, ένας νέος γύρος πολιτικών αναταράξεων αναβιώνει τους φόβους για την τύχη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ενιαίου νομίσματος».

«Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, η κρίση χρέους της οποίας τάραξε τα θεμέλια της περιοχής του ευρώ», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτηση σε blog ο Ντέσμοντ Λάχμαν από το American Enterprise Institute.

«Το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει με την σημερινή μορφή του αν η Ιταλία αναγκαστεί να βγει από αυτόν τον νομισματικό διακανονισμό». Η οικονομία της Ιταλίας αντιμετωπίζει προβλήματα από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης με ένα χρέος που «ανταγωνίζεται» τον βαρύ δανεισμό της Ελλάδας, ο οποίος ανάγκασε την χώρα να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Η ιταλική κρίση χρέους αποτελεί κεντρικό θέμα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να βρουν λύση».

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε χθες πως η χώρα απέχει μόνο «μερικά μικρά βήματα» από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι χρηματαγορές υπέστησαν το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» των τελευταίων πολλών ετών λόγω των ανησυχιών πως οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ψήφο για την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ».

«Οι αντιδράσεις για την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το δίκτυο CNBC, έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τα έχουν ακόμα «βρει» στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία θα επέφερε ένα δυνητικά θανάσιμο πλήγμα στην πολιτική και οικονομική ένωση που «μετρά» 25 χρόνια.

pinakas_cia_mesaΠρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ