Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «μάχη του σταυρού» ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα στελέχη που θα «συγκρουστούν»

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάρτιση των ψηφοδελτίων στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει. Τα συντροφικά «μαχαιρώματα», οι συμμαχίες και οι στρατηγικές που θα ακολουθηθούν, θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ένα κόμμα που έχει περάσει, πλέον από το 3% και την αξιωματική αντιπολίτευση, στην εξουσία.

Τρία δεδομένα ανησυχούν τους νυν βουλευτές της Κουμουνδούρου, που βλέπουν ότι η επανεκλογή τους δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Η ισχυρή πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βγει πρώτο κόμμα, οπότε από τους 145 βουλευτές που εξέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015, η κοινοβουλευτική δύναμη θα περιοριστεί στο μισό.
Τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στις λίστες, εκ των οποίων αρκετά είναι άκρως προβεβλημένα στελέχη που έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην κυβερνητική πολιτική την τελευταία διετία.
Η διεύρυνση που θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, τα οποία έχουν ήδη έναν έτοιμο εκλογικό μηχανισμό στις περιφέρειές τους.
Οι νέοι και οι παλιοί

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους 34 νυν βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο πως για πολλά στελέχη η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν, δίνουν το δικό τους στίγμα ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι βουλευτές της επαρχίας, των οποίων οι εμφανίσεις στους τόπους καταγωγής τους τα Σαββατοκύριακα έχουν πυκνώσει, αφού περιφέρειες με λίγες έδρες παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα λόγω του μπόνους των 50 εδρών που θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (που μπορεί να επιλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας λόγω της ιδιότητας του εκπροσώπου, όπως είχε γίνει το 2015 με τον Πάνο Σκουρλέτη), η Ράνια Σβίγκου, ο Κώστας Ζαχαριάδης (β΄ Αθήνας), ο Γιώργος Βασιλειάδης (β΄ Αθήνας), η Έφη Αχτσιόγλου (Θεσσαλονίκη), ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αλέξης Χαρίτσης (Μεσσηνία), ο Δημήτρης Λιάκος (Βοιωτία ή Αττική), ο Τάσος Πετρόπουλος, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Πέτη Πέρκα (Φλώρινα), η Κατερίνα Νοτοπούλου (Θεσσαλονίκη), ο Χρήστος Στάικος (Αρκαδία), ο Γιώργος Χριστοφορίδης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (β΄ Αθήνας), είναι μερικά από τα πρόσωπα που αναμένεται να μπουν δυναμικά στη μάχη του σταυρού στις επόμενες εκλογές.
Ρυθμιστής η Αθήνα και οι δημοτικές εκλογές

Στη μάχη της β΄ Αθηνών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 17 βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015, μια πιθανή ήττα της Κουμουνδούρου θα μειώσει αυτό τον αριθμό κατά τουλάχιστον 5 – 6 βουλευτές. Η αναμέτρηση με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά, Νίκο Τόσκα, Χρήστο Σπίρτζη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Κυρίτση μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι για τους «τολμηρούς» νεοεισερχόμενους. Το πιθανό «σπάσιμο» της β΄ Αθηνών, βέβαια θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Θολό είναι το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην α΄ Αθηνών, όπου για να μπει κάποιος «σφήνα» στους σημερινούς τέσσερις βουλευτές (Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη Χριστόφορο Βερναρδάκη) θα πρέπει να είναι ένα όνομα ηχηρό και να κάνει μια δυνατή προεκλογική καμπάνια.

Στην τελική διαμόρφωση των λιστών βασικό ρόλο θα παίξει:
Ποιοι θα μπουν σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας . Εκτιμάται πως θα προταθούν τουλάχιστον 2 ιστορικά στελέχη, ενώ η πρόσφατη υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη δημιουργεί συνειρμούς για την τοποθέτησή του εκεί.
Ποια στελέχη θα αποσυρθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή επιλέγοντας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσίογλου, Νεκτάριος Σαντορινιός και Μάρκος Μπόλαρης είναι ορισμένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, ενώ βούληση του Μαξίμου φαίνεται να είναι η Ρένα Δούρου να επανεκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής.
Μετακινήσεις προς τα μεγάλα κέντρα

Με αρκετές τετραεδρικές, πενταεδρικές και εξαεδρικές περιφέρειες το εκλογικό σύστημα δίνει ένα σαφές προβάδισμα στο πρώτο κόμμα κατακτώντας 3 ή 4 έδρες αναλόγως την περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως αν το αποτέλεσμα αντιστραφεί σε περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κόψει πρώτος το νήμα (Χανίων, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηλείας, Κορινθίας, Α΄ Πειραιώς, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ημαθίας), αρκετοί σημερινοί κορυφαίοι θα δώσουν σκληρή μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή. Ανάμεσα σε αυτούς οι Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Βαγγέλης Αποστόλου, Χρήστος Μαντάς, Μερόπη Τζούφη, Θεόδωρος Δρίτσας και Δημήτρης Βίτσας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μεσσηνία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεύτερο κόμμα εξέλεξε 3 βουλευτές (έναντι ενός της ΝΔ), μεταξύ αυτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην ίδια «μοίρα» με την Μεσσηνία θα είναι ο Έβρος και η Πιερία σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο περισσότερες οι έδρες τόσο μικραίνει το μέτρο το οποίο απαιτείται για να εκλέξει ένα κόμμα σίγουρα βουλευτή. 25% για τις τετραεδρικές, 20% πενταεδρικές, 16,6% εξαεδρικές, 14,2% επταεδρικές κ.ο.κ.

Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετακινήσεων με κορυφαία στελέχη να μην διακινδυνεύουν την παρουσία τους στη Βουλή μένοντας στον τόπο καταγωγής τους.

Πιο βατά και χωρίς εκπλήξεις θα είναι τα πράγματα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, για τους υποψήφιους βουλευτές στις τριεδρικές περιφέρειες, όπου εκτός ορισμένων ανατροπών οι έδρες μοιράζονται στα 3 πρώτα κόμματα (Λέσβος, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βοιωτία, Κιλκίς, Χαλκιδική, Δράμα). Αυτό δεν συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Άρτα (περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη), την Κέρκυρα, την Ξάνθη και την Ροδόπη, όπου την πλειοψηφία των εδρών πήρε το πρώτο κόμμα.

Στις διεδρικές παίρνουν από μία έδρα τα δύο πρώτα κόμματα. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές από τις επτά μονοεδρικές τις πέντε είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Σάμος, Γρεβενά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Φωκίδα) και τις δυο η ΝΔ (Ευρυτανία, Λευκάδα).

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 Η Αλεξάνδρα, αδύναμη και καταβεβλημένη, «συναντά» και μιλά στον...