Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες

Την αναζήτηση κοινού βηματισμού τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ψάχνουν στην κυβέρνηση με έναν «πυρετό» συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα και προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες.

Η οικονομία, η διαπραγμάτευση που πρέπει να κλείσει, ο τρόπος εξόδου από τα μνημόνια, οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, οι συμμαχίες, αλλά και η σχέση με τους ΑΝΕΛ απασχολούν τους κυβερνητικούς παράγοντες που επιμένουν στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.


Δεν είναι τυχαίο ότι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα το απόγευμα ο Πάνος Καμμένος πραγματοποιώντας μια μισάωρη εφ’ολης της ύλης συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνιζε στο newpost.gr, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη κυβέρνηση η οποία προχωράει κανονικά. Ωστόσο το νομοσχέδιο με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οι αναφορές του Κώστα Κατσίκη, αλλά και η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλέσουν τον υπουργό Άμυνας για την φωτογραφία με τη πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει νέους τριγμούς και ερωτηματικά για το μέλλον των δυο εταίρων.

Από τη στιγμή, μάλιστα που στο προσκήνιο την επόμενη εβδομάδα θα έρθει και πάλι το Σκοπιανό φαίνεται πως από το Μαξίμου «φυλούν τα νώτα τους», καθώς οι διαφορές με τους ΑΝΕΛ παραμένουν αγεφύρωτες. Υπενθυμίζεται πως αύριο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στο Σούνιο και την Πέμπτη στη Σόφια τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα για την συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, αλλά και για την συνάντηση του με τον με τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ Ναύαρχο James Foggo.

Το δεύτερο «μέτωπο» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η «ανταρσία» βουλευτών και στελεχών οι οποίοι πιεζόμενοι από τη βάση του κόμματος και με φόντο την έξοδο από τα μνημόνια αφήνουν «ανοιχτό» το παράθυρο διαπραγμάτευσης ψηφισμένων μέτρων, όπως την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.

Ο «πονοκέφαλος» για το Μαξίμου είναι μεγάλος αφού από την μια το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στους δανειστές είναι πως επιταχύνει τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων χωρίς νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, από την άλλη, όμως το «πολιτικό κόστος» από τα μέτρα που έρχονται προκαλούν από τώρα έντονη δυσαρέσκεια στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει το όργανο για την πορεία της δ΄ αξιολόγησης και τις κρίσιμες ημερομηνίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Το επόμενο Σάββατο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ