Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μεταξύ διεθνών πιέσεων και εσωτερικών αντιδράσεων για το Σκοπιανό: Η πιο κρίσιμη ώρα για Τσίπρα και Ζάεφ

Η διαπραγμάτευση είναι στο πιο κρίσιμο στάδιο της», δήλωσε το μεσημέρι κυβερνητικός αξιωματούχος. Όλα δείχνουν ότι η δήλωση είναι ακριβής. Μια διαδικασία που πέρασε από «σαράντα κύματα» για ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, «η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», όπως συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Για να ολοκληρωθεί πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους οι ηγέτες των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Η πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης είναι η ώρα των ηγετών.


Οι δηλώσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Οι πρωινές δηλώσει του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ ήρθαν να ταράξουν τη ραστώνη της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «οι διαπραγματεύσεις μπήκαν το πιο κρίσιμο στάδιο», καθώς και ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ντιμιτρόφ.

Λίγο αργότερα, ο Νίκος Κοτζιάς έγινε πιο αναλυτικός: «Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Πολλοί στην Αθήνα εκλαμβάνουν τη δήλωση Κοτζιά ως ανακοίνωση επιτευχθείσας συμφωνίας. Το Μαξίμου όμως σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος. Ας θυμηθούμε άλλωστε τη δήλωση Τσίτρα μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ: «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν συμφωνηθούν όλα.»
Οι πιέσεις τους διεθνούς παράγοντα

Από την πρώτη στιγμή της επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν παίξει καίριο ρόλο. ΗΠΑ κι ΕΕ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προκειμένου να ανακόψουν τη ρώσικη επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. Για να ανοίξει όμως οι ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ απαιτείται η άρση του ελληνικού βέτο που μπορεί να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας για το όνομα.

Λίγο πριν την κατάληξη των συνομιλιών, οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα κορυφώνονται. Σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δια της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, απηύθυνε έκκληση στις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία: «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. Να αξιοποιήσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή.»

Μήνυμα έστειλε και η Φεντερίκα Μογκερίνι από πλευράς ΕΕ:. «Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες «ημέρες» ή «εβδομάδες».

Στις 19 Μαΐου είχε δημοσιοποιηθεί και η αντίστοιχη αμερικανική παρέμβαση. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, «για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού». Ο κ. Πένς επισήμανε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για να επιλυθεί το ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Πενς όσο και η κ. Άντεμπαρ χρησιμοποίησαν τον όρο «ιστορική ευκαιρία».
Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα είναι όμως η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι οι εσωτερικές αντιδράσεις τις οποίες πρέπει να «μετρήσου» οι κκ Τσίπρας και Ζάεφ. Και στις δύο χώρες τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία και VMRO, απορρίπτουν τα πλαίσια συμφωνίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στάση κρατάνε και μεγάλα τμήματα των δύο κοινωνιών. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η μαζικότητα των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος από μια συμφωνία. Επιπλέον, μπορεί να απειληθεί η ίδια η συνοχή της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αποδεχτεί όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της.

Κατανοώντας τη σημασία των «εσωτερικών μετώπων», φαίνεται ότι ο διεθνής παράγοντας δεν παρεμβαίνει μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά και στις αντιπολιτεύσεις. Δημοσιεύματα του έκαναν λόγο για πιέσεις του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο στη συνέντευξη του στον Τάκη Χατζή και το Ακραίως, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει κάνει με τον κ. Πάιατ το τελευταίο διάστημα, δεν άφησε κανένα περιθώριο για την άσκηση πιέσεων.

Πάντως, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως η ΝΔ «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αποδεχόμενη συμφωνία ”στο πόδι” εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Χώρας». Κατέληξε τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε καμία ταύτιση όπως επιχειρεί η κυβέρνηση του πατριωτισμού με ακροδεξιές ή ακροαριστερές ακραίες συμπεριφορές».

Πηγή: newspost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ