Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κυβερνητικά παιχνίδια με την Β’ Αθήνας για την αλλαγή ατζέντας

Βλέποντας την «καθαρή έξοδο» να έχει θολώσει για τα καλά και το Σκοπιανό να οδηγείται πιθανότατα σε λύση με … δόσεις, το Μαξίμου επιχειρεί να ξεφύγει να αλλάξει την ατζέντα ρίχνοντας τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας.

Παράλληλα με την συγκεκριμένη τακτική συντηρεί την εκλογολογία, την οποία όμως επισήμως ξορκίζει, φέρνοντας στην επικαιρότητα ένα ζήτημα το οποίο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και προκαλεί εντάσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να καλέσει τα κόμματα σε διάλογο την εβδομάδα που θα βρίσκονται στην χώρα μας οι θεσμοί και ο Αλέξης Τσίπρας θα βλέπει τον Σκοπιανό ομόλογο του στην Σόφια. Πρόκειται για δύο ζητήματα που «πληγώνουν» την κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους το καθένα και προκαλούν τριβές μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα νέα μέτρα, αλλά και με τους ΑΝΕΛ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας που αποφάσισε να προωθήσει ο Πάνος Σκουρλέτης με τις «ευλογίες» του Μαξίμου περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, είχε αρχικά ως στόχο να φέρει πιο κοντά το «Κίνημα Αλλαγής» και να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Στην πορεία ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Φώφη Γεννηματά σκλήρυνε την στάση της απέναντι στο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το «γάντι» στον υπουργό Εσωτερικών τονίζοντας πως για να ψηφίσει το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας, θα πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στη ΝΔ γνωρίζουν πως χωρίς την δική τους συγκατάθεση πολύ δύσκολα το Μαξίμου θα περάσει την επίμαχη τροπολογία καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι παράλληλα με την στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση, που αρνήθηκε την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, προκάλεσε τον εκνευρισμό της κυβέρνησης που απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους.

Στο Μοσχάτο εκτιμούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ήδη παρελθόν και προσπαθεί διαρκώς να βρει τρόπους προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του εκλέγονται στην Β΄ Αθήνας και σε περίπτωση ήττας δύσκολα θα επανεκλεγούν, ενώ στην περίπτωση που τριχοτομηθεί η μεγαλύτερη περιφέρεια τότε ενδεχομένως τα πράγματα εξελιχθούν πιο ευνοϊκά για την είσοδο τους στην βουλή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να μην συναινέσουν σε καμία από τις προτάσεις που θα φέρει προεκλογικά η κυβέρνηση, μεταθέτοντας όλα τα ζητήματα για μετά τις εκλογές όποτε και αυτές αν γίνουν. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ στόχος όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Αντιπρόταση για εκλογικό νόμο και «σπάσιμο» περιφερειών από το Κίνημα Αλλαγής

Εν τω μεταξύ, συνολική αντιπρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το ισχύον, και για τη κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αναμένεται να καταθέσει το ΚΙΝΑΛ, στη συνάντηση την Πέμπτη, των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή πρόσκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το ΚΙΝΑΛ πρόκειται να είναι αντίθετο σε αποσπασματικές αλλαγές. Στη συνάντηση της Πέμπτης, το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει συνολική αντιπρόταση εκλογικού νόμου, με αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα.

«Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στις προτάσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και τη ψήφο των ομογενών που απέρριπταν» σημείωσαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μετά από ευρεία σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κίνημα Αλλαγής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά και στελέχη που έχουν χειριστεί εκλογικούς νόμους στο παρελθόν, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Δημήτρης Τσιόδρας.

thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ