Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διπλά και τριπλά εκκαθαριστικά εισφορών για χιλιάδες επαγγελματίες



«Χωρίς ανάσα» θα πληρώνουν οι επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ αν… τόλμησαν να εμφανίσουν αύξηση κερδών

Από χθες το βράδυ ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις ασφαλιστικές εισφορές. Μήνα Μάιο (του 2018) αναρτώνται εκκαθαριστικά τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2016. Έτσι, αρκετές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα… θυμηθούν σήμερα πόσο… κακό είναι στην Ελλάδα να είσαι ειλικρινής και να δηλώνεις αύξηση εισοδημάτων. Διότι αυτή η ειλικρίνεια κοστίζει τώρα σε αναδρομική καταβολή εισφορών και διπλά «ραβασάκια» για τουλάχιστον πέντε μήνες.

Για όσους είχαν αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, προκύπτει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ενώ το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις ως εξής:
Η 1ηδόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 31/05
Η δεύτερη δόση έως 29/06
Η 3ηδόση έως 31/07
Η 4ηδόση έως 31/08
Η 5ηδόση έως 28/09

Για όλους αυτούς τους μήνες (αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου) οι επαγγελματίες που τόλμησαν να είχαν αύξηση κερδών το 2016 θα πληρώνουν δύο εκκαθαριστικά δηλαδή και τις τρέχουσες εισφορές και τη δόση των αναδρομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, τα ειδοποιητήρια με τα αναδρομικά δεν έχουν τελειώσει. Όσοι υπόκεινται σε εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, θα πρέπει να πληρώσουν έναν νέο γύρο αναδρομικών ο οποίος αυτή τη φορά θα ξεκινήσει από την 1/1/2017 κάτι που που σημαίνει ότι τα ποσά θα είναι τεράστια (δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ φτάνουν στο 14% των καθαρών κερδών).

Για όσους παρουσίασαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, μπορεί να προκύψει και ποσό προς επιστροφή. Αυτό θα συμβεί βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του μέσα στο 2017 οι οποίες και υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2016. Το ποσό της επιστροφής ο ασφαλισμένος θα μπορεί είτε να το εισπράξει εφάπαξ είτε να το αφήσει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, θα παραλάβουν ένα μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα καθώς λόγω των μικρών κερδών που εμφανίζουν παραδοσιακά στην εφορία, το ποσό της ελάχιστης καταβολής των 168 ευρώ που έχουν πληρώσει (όσοι το έχουν πληρώσει) μέσα στο 2017 θα φανεί αρκετό ακόμη και αν υπήρχε μια μικρομεταβολή στη δήλωση του 2017 με τα εισοδήματα του 2016. Όσοι το 2016 εμφάνισαν κέρδη κάτω των 7032 ευρώ ετησίως, δεν πρόκειται να δουν καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό σημείωμα που αναρτήθηκε χθες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ