Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ένα σακί τσιμέντο αντί για τον ουρανό με τ’ άστρα

Του Άγη Βερούτη

Το 2014, όταν η ελληνική οικονομία δειλά-δειλά έκανε να πάρει ξανά μπροστά, εμφανίστηκαν οι κύριοι της σημερινής κυβέρνησης και είπαν, “ελάτε μαζί μας να σας ξαλαφρώσουμε!” Και την πίστεψαν πολλοί. Έταξαν σεισάχθεια, έταξαν “δεν πληρώνω”, έταξαν σχεδόν 50% αύξηση στον κατώτατο μισθό (από τα €511 των εργαζόμενων κάτω της ηλικίας των 25), έταξαν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, έταξαν σε όποιον ήθελε κάτι αυτό που ήθελε και ακόμα παραπάνω.

Με μαγκιά φοβερίσανε τις αγορές πώς θα τις κάνουν να χορέψουν και έδειχναν πως και την “Μαντάμ Μέρκελ” στο τσεπάκι τους την είχαν, και θα τους παρακαλούσε να τους δανείσει και ούτε μια στο εκατομμύριο δεν θα εξώκειλαν τη χώρα.

Έταξαν το όνειρο! Έταξαν τον ουρανό με τ’ άστρα, και όσοι τάζουν ουρανούς με τ’ άστρα ξέρουν ότι λένε ψέματα την ώρα που τάζουν. Δεν το ανακαλύπτουν μετά.

Ούτε ήταν κακοί όσοι τους πίστεψαν. Κουρασμένοι ήταν από 6 χρόνια κρίσης, όπου σήκωσαν το βάρος της αναπροσαρμογής στο νέο καθεστώς της χώρας, και ίσως και λίγο αφελείς. Όποιος κακίζει κάποιον που προτίμησε να είναι νέος και πλούσιος από το να είναι φτωχός και γέρος, μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη φύση.

Το καλό είναι όμως ότι στην πολιτική δεν έχεις περιθώριο να λες συνειδητά ψέμματα και να περιμένεις ότι σε ξαναψηφίσει ο πολίτης.

Το ψέμα του ΓΑΠ ότι “λεφτά υπάρχουν”, ο οποίος ήταν σε συνεννοήσεις με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ήδη μισό χρόνο πριν ο πρώτος αναλάβει την εξουσία, για να βάλουν την Ελλάδα στην επιστασία του ΔΝΤ βγαίνοντας για ένα εξάμηνο από τις αγορές για να κάνουν πακέτο μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ο ΓΑΠ το πλήρωσε με την πολιτική ανυπαρξία, και το πρώην κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, παραλίγο να περάσει και αυτό στην ανυπαρξία.
Ή μάλλον όχι παραλίγο (βλ.ΚΙΝΑΛ).

Το ψέμα των σημερινών κυβερνώντων δεν είναι ότι είπαν πως είχαν σκοπό να κάνουν δέκα πράγματα αλλά τελικά έκαναν το ένα.

Το ψέμα τους είναι ότι είπαν πως είχαν σκοπό να κάνουν δέκα πράγματα και τελικά έκαναν τα δέκα αντίθετα.

Τόσο αντίθετα που η κοινωνία γονάτισε.

Το πρόβλημα που δημιούργησαν, συνειδητά καθ’ ομολογίαν τους, στην αποδεκατισμένη (πλέον) μεσαία τάξη, ήταν αυτό που σκόπευαν εξαρχής: να φορτώσουν το μέσο σπιτικό με ένα σακί τσιμέντο να κουβαλάει στην πλάτη του, ενώ του έταζαν ότι θα το ξαλαφρώσουν.

Τέτοια μάλιστα ήταν η αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις της φοροεπιδρομής στο μέσο σπιτικό, που από στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,7% για το 2017 έφτασαν να μαζέψουν τελικώς κοντά στο 5%!

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10ευρο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2017, πήραν παραπάνω από 5,5 ευρώ για το κράτος και όσους θρέφονται από αυτό.

Φυσικά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υπολογίσουμε ως ίδιο τον γιατρό που χτυπάει 36ωρα στις εφημερίες και δουλεύει 60 ώρες τη βδομάδα με τον σφραγιδοκένταυρο που δουλεύει 8:00-13:30, ή εκείνον που δεν πατάει καν στην υπηρεσία του και κρατάει το μαγαζί που έχει στο όνομα της γυναίκας του.

Ούτε να βάλουμε στο ίδιο καζάνι, με οριζόντιες μειώσεις, την 80χρονη χήρα εκείνου που πλήρωσε 45 χρόνια εισφορές με τον συνταξιούχο της ΔΕΗ που εισπράττει €750 εκατομμύρια από τους φόρους των Ελλήνων για να πληρώσει 45.000 συνταξιούχους.

Η κρίση φορτώθηκε παραπάνω σε όσους αγκομαχούσαν αντίθετα με όσους άραζαν στο καφενείο και εισέπρατταν σύνταξη από τα 45 τους.

Αυτό οι σημερινοί κυβερνώντες θα το βρουν μπροστά τους στην κάλπη, όπως το βρήκε ο ΓΑΠ και όπως το βρήκε το ΠΑΣΟΚ, και όπως το προεξοφλούν στις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ.

Ειδικά μετά τις νομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων του 2019, επί δικαίων και αδίκων, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να ξαναπεί κάποιος ψέμα τύπου “περιμένετε ακόμα τίποτε δεν είναι σίγουρο”!

Όταν η ίδια η κυρία Θεανώ Φωτίου που ψήφισε στη Βουλή τον νόμο Κατρούγκαλου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και το τσεκούρι στις συντάξεις από 1/1/19 λέγει πως οι συντάξεις δεν έχουν μειωθεί και πως δεν είναι σίγουρη ότι αυτό που ψήφισε όντως θα γίνει (που είναι ήδη νόμος του κράτους), ίσως υποσυνείδητα να θέλει να απαντήσει στο ερώτημα που είχε θέσει προ καιρού: “Απατεώνες είμαστε;;;”

Όπως πάνε ολοταχώς οι κυβερνώντες, οι μεν για τρίτο κόμμα και οι δε για εκτός βουλής, ας αφιερώσουν μια στιγμούλα να σκεφτούν ποιον κοροϊδέψανε τελικά: κανέναν.

Όποιος επαναπαύεται τις δημοσκοπήσεις, ξυπνάει απότομα στην κάλπη.

Να, ρωτήστε το ΓΑΠ!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ