Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Στουρνάρας επιμένει στην προληπτική γραμμή -«Πάμε για καθαρή έξοδο» απαντά ο Τσακαλώτος

Την ώρα που οι αγορές «βράζουν» εν αναμονή του νέου επεισοδίου στην ιταλική κρίση και πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, ο Διοικητής της ΤτΕ με νέα του Έκθεση υπεραμύνεται της ανάγκης προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

«Το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί ση μαντική πρόκληση», σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας στην έκθεση για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι εννοεί, τονίζει: «υπό το πρίσμα αυτό η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση, εάν χρειαστεί, σε φθηνά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), την ‘παρέκκλιση’ (waiver), καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως στην περίοδο επανεπένδυσης».

Αντιθέτως, ο Ε. Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος ακόμα και μετά από το σεισμό στις αγορές, που εκτίναξε το ελληνικό 10ετές στα όρια του 5%, υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. «Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αναταραχή μάς δίνει έναν επιπλέον επιχείρημα. Γιατί όλοι βλέπουν πλέον πόσο σημαντικό κριτήριο για την πρόσβαση στις αγορές αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει σε δήλωση του στο Newpost ο Ε. Τσακαλώτος, καταλήγοντας: «η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει».

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ