Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η τουρκική λίρα πέφτει εξαιτίας του Ερντογάν

Κατακρημνίζεται η αξία της τουρκικής λίρας. Χθες το μεσημέρι είχε φτάσει τις 4,5933 λίρες ανά δολάριο, ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ νωρίς το βράδυ έφθασε στις 4,5741. Η λίρα από την αρχή του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 17%, ενώ από τα μέσα Απριλίου η πτώση της αντιστοιχεί σε 12%. Σύμφωνα με το Reuters, μόνο τη Δευτέρα η πτώση της λίρας αντιστοιχεί σε 2%. Σε μία περίοδο ανατίμησης του αμερικανικού δολαρίου, το κλίμα στην αγορά είναι αρνητικό για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η πτώση της λίρας επιβάλλει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αναλάβει ενεργητικό ρόλο για τον περιορισμό της νομισματικής κρίσης. Η απέχθεια, όμως, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα υψηλά επιτόκια φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ο διψήφιος πληθωρισμός στην Τουρκία είναι ένδειξη ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά. Ο Ερντογάν, όμως, πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια είναι η αιτία όλων των δεινών, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Φέτος, η Τουρκία συναγωνίζεται την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα για το ποια έχει τη χειρότερη νομισματική επίδοση. Οι απώλειες θα συνεχίζονται όσο ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική υποτίμηση αλληλοτροφοδοτούνται. Ταυτόχρονα, το βάρος των δανείων σε ξένο νόμισμα αυξάνεται λόγω της υποτιμημένης λίρας και αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αντιστοιχούν σε λιγότερο από 90% του χρέους, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί φέτος. Ετσι, ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι ένα σενάριο υπό συζήτηση.

Οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, οπότε δήλωσε ότι μετά τις εκλογές στις 24 Ιουνίου θα επιδιώξει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Σε δήλωσή του στους Financial Times, ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, προειδοποιεί ότι αν δεν δράσει αποφασιστικά η κεντρική τράπεζα και δεν αυξήσει τα επιτόκια, θα συνεχιστεί το ξεπούλημα της λίρας.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...