Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Κ.Μητσοτάκης διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η καθημερινότητα του κόσμου γίνεται μέρα με τη μέρα χειρότερη όσο μένει αυτή η ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος αυξάνονται διαρκώς. Η υπερφορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ελληνική Οικονομία καταγράφει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η πραγματική ανεργία αυξάνεται, καθώς οι μόνες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης. Έτσι, αντί για ποιοτική εργασία στην πατρίδα τους, οι μορφωμένοι νέοι Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η οικονομική κρίση έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τον τελευταίο μισό αιώνα, μεγάλη μερίδα του λαού βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία φτώχεια.
Η μόνη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση του τρομερού αυτού προβλήματος έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε 800.000 πολίτες.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη, ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια. Τα επιδόματα, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της σχετικής φτώχειας, την ανακούφιση από την ακραία φτώχεια, και το χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν συγκεκριμένες οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων σε ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, ώστε να κατορθώσουν σχετικά γρήγορα να οικοδομήσουν οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας πρέπει να γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Με βάση τα στοιχεία του 2017, μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία, την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεσμεύεται για 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά 6μηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο, και θα βοηθήσουμε στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι.

Ακόμη, θα υιοθετηθούν πολιτικές στήριξης της οικογένειας με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στον πυρήνα του προγράμματός της βρίσκεται η θέση ότι μόνη απάντηση στη φτώχεια είναι η ανάπτυξη, ώστε το ετήσιο όριο της φτώχειας, που σήμερα είναι στα 4.500 ευρώ, να ανέβει σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η Οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.

Νίκος Θάσιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ