Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Άνοιγμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ της Νέας Δημοκρατίας.

Της Κορίνας Λιούτα *

Υποψήφια Σύνεδρος στις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαϊου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της παράταξης μας με τις εσωκομματικές εκλογές και την αλλαγή του Καταστατικού, όπου επαναπροσδιορίζει τις αξίες της πολιτικής του κόμματος με την επανατοποθέτηση του Πολίτη στον πυρήνα της πολιτικής και την προσαρμογή του Κόμματος μας στις απαιτήσεις και τις προοπτικές του 21ου αιώνα.
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως σήμερα τουλαχιστον, πάσχουν δυστυχώς απο σοβαρότατο έλλειμα εσωκομματικής δημοκρατίας. Δίνεται η εντύπωση στον μέσο πολίτη, οτι τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα λειτουργούν με την λογική της “κάστας”. Νοιώθει ο πολίτης, οτι τα σημερινά κόμματα σπεύδουν να “εξοστρακίσουν” το διαφορετικό, δηλαδή, ο,τι εν γένει δ ε ν ελέγχουν ή καθε τι που φαίνεται οτι απειλεί ή τείνει να απειλήσει την κυριαρχία της διοικούσας “κάστας”, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η συμμετοχή του ως ενεργός πολίτης με ελεύθερη και ανεξάρτητη σκέψη και δίψα για συλλογική προσφορά.
Χρειαζόμαστε ενα ουσιαστικό άνοιγμα των ελληνικών κομμάτων στην Κοινωνία των Πολιτών, με ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, μεσω της υιοθέτησης αξιόπιστων ανοιχτών διαδικασιών, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα και πολίτες εκτός κομματικών μηχανισμών.
Αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, η ανάληψη ουσιωδών κοινωνικών πρωτοβουλιών για να γίνει υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, που χωρίζουν τους κομματικούς οργανισμούς απο τη βαση της ελληνικής κοινωνίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται αυτη την περίοδο ένα άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Ενα άνοιγμα που στέλνει ενα μήνυμα απαλλαγής απο παραγοντισμούς και παλαιοκομματικές συνήθειες του παρελθόντος, για την έλευση μιας εποχής μέσω της παραγωγικής πολιτικής, που θα βάλει στο περιθώριο και θα περιορίσει τις εσωκομματικές φατρίες και τις καθε λογής υποομάδες.
Στόχευση του Προέδρου μας είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία πως τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν και να ανανεωθούν, εφ´όσον απευθυνθούμε με ειλικρίνεια και ζητήσουμε απο τους συμπολίτες μας που δ ε ν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, σπάζοντας στεγανά και προκαταλήψεις και μια κατεστημένη αντίληψη ως τώρα οτι τα κόμματα βασίζουν την λειτουργία τους μόνο σε “πελατειακές” σχέσεις και γνωριμίες ημετέρων.
Σε μια περίοδο που η Κοινωνία μας βιώνει μια έντονη ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες οτι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν πραγματικά τις ζωές των πολιτών προς το καλύτερο, μετατρέποντας τα σε σύγχρονους οργανισμούς ανοικτούς στην κοινωνία,σε μια εποχή που απομακρύνονται απο την πολιτική και τα κόμματα.
Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η εκ νέου σχεδίαση και λειτουργία των δομών των τοπικών και περιφερειακών μας οργανώσεων, με την επανένταξη των μελών μας στον πυρήνα χάραξης της κομματικής στρατηγικής, καθώς τα μέλη πρέπει να συμμετέχουν, να καθορίζουν και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές του κόμματος καθώς και αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα,ώστε να ταυτίζονται με αυτές και να τις θεωρούν “δικό” τους δημιούργημα.
Ενα σύγχρονο δηλαδή κόμμα,που θα υπηρετεί και τις αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας που δίνουν την δική τους καθημερινή μάχη ενάντια στην ανισότητα, μέσα στα πλαίσια της ενεργούς συμμετοχής των μελών του και της συνεχούς αλληλεπίδρασης με την κοινωνία των πολιτών, για να ξαναφέρουμε τους πολίτες κοντά στην πολιτική.
Για να χτίσουμε μια μεγάλη παράταξη,οπου οι τοπικές οργανώσεις δ ε ν θα υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές.Για να μετατρέψουμε την Νέα Δημοκρατία σε ενα ζωντανό οργανισμό που θα ενώνει και δ ε ν θα χωρίζει, που θα δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα – όχι μόνο σε ηλικία – για να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν με νέες αξίες, φρέσκιες ιδέες, προτάσεις με σύγχρονο πνεύμα αλλά και νοοτροπία.
Για να δημιουργήσουμε τοπικές οργανώσεις,που θα αφουγκράζονται τις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και ρόλο, σαφές οργανόγραμμα δράσεων, με διαφάνεια και έμπρακτο ενδιαφέρον, που θα ασχολούνται ενεργά με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες των τοπικών στελεχών.
Σαφώς και οι πολυσυμμετοχικές διαδικασίες κάποιες φορές είναι επίπονες, που όμως μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που μετεξελίσσουν τις τοπικές κοινωνίες,αφού αναδεικνύουν νέα πρόσωπα που κυρίως θα ενώσουν και δ ε ν θα διχάσουν.

Ας αλλάξουμε λοιπόν πρώτα εμείς οι “εντός” για να μας ακολουθήσουν και οι “εκτός”.
Εύχομαι σε όλους τους νεοεκλεγμένους απο τις 13 Μαϊου, καλή και παραγωγική θητεία και όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε για να απαλλάξουμε τον τόπο μας και την Πατρίδα μας απο την πιο καταστροφική κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας, υποκρισιας και της φορο- λαίλαπας, που σκοπό εχει μόνο να συντηρεί έναν κομματικό κρατικό στρατό σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Ας αντιληφθούμε όλοι μας, οτι ο κόσμος πλέον εχει απαιτήσεις απο μας και οτι η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί πάνω απο όλα διάθεση για προσφορά και όχι ευκαιρία για αίγλη, εξουσία και βιοπορισμό. Οι πολίτες απαιτούν απο όλους μας ένα νέο ήθος, αξιοπρέπεια και κοινωνική ευαισθησία.
Ας το κάνουμε λοιπόν πράξη, υλοποιώντας το Όραμα του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι η ΑΝΑΝΕΩΣΗ της πολιτικής στην Πράξη, για ενα νέο ξεκίνημα ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ με νέα πρόσωπα και νέες πρακτικές,μακριά απο ίντριγκες, κλίκες και παρασκηνιακές διαδρομές,που δ ε ν έχουν καμμιά αξία και σημασία για την καθημερινότητα του συμπολίτη μας.
Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε πραγματικά καλύτερα,σε όλα τα επίπεδα!

*H Koρίνα Λιούτα είναι Υπεύθυνη Κοινωνικών Θεμάτων Β4 ΝΟΔΕ ΑΘΗΝΑΣ
Μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ,
Μέλος Τομέων Διοικητικής Ανασυγκρότησης,Υγείας και Τουρισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ