Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Τσίπρας υποχωρεί στο Σκοπιανό με ανταλλάγματα από τη Γερμανία για μετάθεση μέτρων, λένε από τη ΝΔ

Δύο ερωτήματα για την στάση της κυβέρνησης και τις υποχωρήσεις που φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα – την ονομασία των Σκοπίων – ο Αλέξης Τσίπρας, θέτουν υψηλόβαθμα στελέχη τα Νέας Δημοκρατίας.

Τι ανταλλάγματα ζητά από την Γερμανία για να υποχωρήσει άνευ όρων στις πιέσεις του Βερολίνου για άμεση λύση στο ονοματολογικό και αν θα βρεθούν πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα για να αποτελέσουν το δεκανίκι μια κυβέρνησης σε αποδρομή.

Σύμφωνα με την Πειραιώς οι χθεσινές δηλώσεις του Γκόραν Ζάεφ δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει φτάσει κοντά σε μια συμφωνία με τα Σκόπια, η οποία για ανεξήγητους λόγους, όπως σημειώνουν στη ΝΔ, είναι ετεροβαρής, υπέρ της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Ζάεφ, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στην χώρα του, ανακοίνωσε ξεκάθαρα, ότι η «Μακεδονική ταυτότητα και η Μακεδονική γλώσσα επιβεβαιώνονται», κάτι που σηματοδοτεί υποχώρηση της Αθήνας από τις πάγιες ελληνικές θέσεις και με την αναφορά του σε 4ο Ίλιντεν της χώρας του, έκανε σαφείς τις αλυτρωτικές προθέσεις από την πλευρά της πΓΔΜ, όπως σημείωνε στέλεχος της ΝΔ.

Από το Μοσχάτο υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα χάσει όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της, τα Σκόπια θα εκκινήσουν διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει καμία από τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Τσίπρας παίρνει ένα σύνθετο όνομα – μάλλον Βόρεια Μακεδονία – που στο μέλλον είναι πιθανόν να χάσει τον επιθετικό- γεωγραφικό προσδιορισμό και δίνει τα πάντα και μάλιστα μεταχρονολογημένα, ενώ και η ελληνικότητα της μακεδονικής ταυτότητας δείχνει να τίθεται σε αμφισβήτηση, εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Στην Πειραιώς στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υποχωρεί ατάκτως στις πιέσεις του ξένου παράγοντα, ιδίως της Γερμανίας, που διαδραμάτισε παρασκηνιακά ρόλο και άσκησε πίεση, κάτι που μαρτυρά και η προ διημέρου επίσκεψη Κοτζιά στο Βερολίνο, με την ουσιαστική αναγγελία της συμφωνίας από την γερμανική πρωτεύουσα. Εκτιμούν επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να διασωθεί, με μετάθεση των μέτρων που έχει υπογράψει, είναι έτοιμος να δώσει την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στην πΓΔΜ.

Βασική παράμετρο των εξελίξεων αποτελεί η στάση του κυβερνητικού εταίρου. Όπως ανέφερε κομματικός παράγοντας της ΝΔ, θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, όταν τελειώσουν οι διακοπές του στο Μονακό. Η στάση που θα τηρήσει ίσως προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, αν και στη ΝΔ δεν πιστεύουν ότι θα διακινδύνευε την παραμονή του στην εξουσία, ερχόμενος σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν την όποια συμφωνία στη Βουλή, όπως δηλώνουν δημόσια, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί σε άλλους πολιτικούς χώρους για να εξασφαλίσει τις ψήφους που θα παρατείνουν την παραμονή στα υπουργικά έδρανα. Στη ΝΔ βλέπουν ότι θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα το Κίνημα Αλλαγής καθώς Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και βουλευτές του Ποταμιού έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ψηφίσουν μια λύση που θα φέρει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Το ερώτημα είναι αν θα αποτελέσουν αυτοί, τους χρήσιμους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα προκειμένου να παρατείνει τη θητεία της κυβέρνησης του. Στο ίδιο κάδρο, αν και με σαφώς διαφορετικά κίνητρα, μπαίνουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένοι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ που βλέπουν θετικά μια στήριξη στην κυβέρνηση, τη στιγμή που θα τους έχει ιδιαίτερη ανάγκη, με αντάλλαγμα να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, στις προσεχείς εκλογές.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ