Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τρεις σκληρές δοκιμασίες ενόψει για τους αυτοαπασχολούμενους

Σε εφιάλτη διαρκείας μετατρέπεται για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τις νέες επιβαρύνσεις να έρχονται σε… δόσεις. Ενώ οι επαγγελματίες κρατούν στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του 2017 και καλούνται από το τέλος του μήνα να πληρώσουν τα αναδρομικά σε πέντε μηνιαίες δόσεις, έρχονται νέα κύματα. Μέσα στον Ιούλιο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για τους επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (και μισθωτοί και επαγγελματίες) αλλά και τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ που θα καταλογιστούν αναδρομικά από την 1/1/2017. Το μεγάλο χτύπημα θα έρθει από τις αρχές του χρόνου με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το… χρονικό του τρόμου, διαμορφώνεται ως εξής:


Μέχρι το τέλος Μαίου, όσοι από τους 1,15 εκατομμύρια επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2017 (σ.σ αυτό συμβαίνει αν στη φορολογική δήλωση του 2017 εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα σε σχέση με αυτά της φορολογικής δήλωσης του 2016) θα πρέπει να πληρώσουν την 1ηαπό τις 5 δόσεις των αναδρομικών. Με τα αναδρομικά θα τελειώσουν τον Σεπτέμβριο ενώ αν χάνουν μια ή περισσότερες δόσεις θα φορτώνονται πλέον και με προσαυξήσεις.
Περίπου 250.000 επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (και μισθωτού και επαγγελματία) δεν έχουν παραλάβει εκκαθαριστικό για τις εισφορές του 2017. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Το πόσες δόσεις θα έχουν στη διάθεσή τους αυτοί οι επαγγελματίες, αποτελεί ακόμη ένα ερώτημα προς απάντηση. Προφανώς όμως, όσοι είχαν αύξηση κερδών το 2017 σε σχέση με το 2016, θα πληρώνουν τις… αμαρτίες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πραγματικός εφιάλτης είναι η καταβολή των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Ο καταλογισμός πρέπει να γίνει αναδρομικά από την 1/1/2017. Όσες δόσεις και αν κάνει το υπουργείο Εργασίας, είναι τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα που οι επαγγελματίες θα βρεθούν να χάσουν με τη μία πάνω από το 14-15% του εισοδήματός τους. Οι εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση ανέρχονται στο 11% των κερδών ενώ οι επαγγελματίες που υπάγονται είναι περίπου 130-140 χιλιάδες.

Το τελειωτικό χτύπημα θα έρθει στις αρχές του 2019 με την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού. Πλέον οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενης χρονιάς» χωρίς να γίνεται η έκπτωση του 15% που προβλέπεται για το 2018. Πρόσθετη επιβάρυνση θα έχουν όλοι όσοι δηλώνουν κέρδη άνω των 8000 ευρώ τον χρόνο ενώ για τους πλουσιότερους επαγγελματίες, η πρόσθετη επιβάρυνση θα ξεπερνά τα 1000 ευρώ τον χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ