Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μια πειραιώτικη ιστορία από τα “μαϊμού” συνέδρια ΣΥΡΙΖΑ

Την πάτησαν, όσοι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Πειραιά πήγαν με μπανάνες… στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τις άρπαξε η “μαϊμού”.

Ας πιάσουμε όμως το παραμύθι… από την αρχή. Πριν 35 χρόνια!! Κάπου στα μέσα του 1985, που μαζεύτηκαν Πειραιώτες, επαγγελματίες, έμποροι που εφοδιάζουν πλοία, αλλά και κάτοικοι και είπαν: ” Δεν πάμε στους αρμόδιους να προτείνουμε ένα σωστό περιφερειακό έργο Σχιστού-Σκαραμαγκά που μαζί με μια λεωφόρο Αιγάλεω, της προκοπής, θα συνδέσει τον Πειραιά, το Σχιστό, τον Σκαραμαγκά (είχαμε και ναυπηγική βιομηχανία τότε) και το Αιγάλεω με τις εθνικές οδούς να λύσουμε έτσι και χίλια δυο κυκλοφοριακά προβλήματα;”.

Μπράβο, να πάμε…, είπαν 10-12 επιχειρηματικές και άλλες Οργανώσεις και έστησαν τη βάση πάνω στην οποία έχτισαν την πρότασή τους στην Πολιτεία (νομίζοντας βέβαια πως απευθύνονται σε πολιτικούς που όταν μιλάνε για ανάπτυξη το εννοούν…).

“Ξέρετε, (τόλμησαν… οι Πειραιώτες, στους πολιτικούς της ελληνικής σοβιετίας) με τα έργα αυτά θα συνδέσουμε την εμπορευματική κίνηση εκτός από τις εθνικές οδούς και με τα νησιά. Και θα σώσουμε περιβαλλοντικά και τον Πειραιά από την κυκλοφοριακή ασφυξία και τη ρύπανση. Αν μάλιστα βάλετε στη μέση και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το έργο θα είναι από τα πιο σπουδαία”.

Αυτοί τα είπαν, αυτοί τα άκουσαν… Γιατί; Γιατί τα είπαν ιδιώτες επιχειρηματίες (άκου ιδιώτες…) στους αφηνιασμένους του ΠΑΣΟΚ του 1985, που ανέβηκαν στην εξουσία να λιανίσουν… (έτσι άφηναν να εννοηθεί) το κεφάλαιο και την ολιγαρχία…

“Μάλιστα, μάλιστα…”, τους είπαν, και το αίτημα πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (που έλεγε και ο Ανδρέας…) για να ξεχαστεί, καθώς στην Ελλάδα, ρυθμίζοντας προβλήματα και σε μικροβιοτεχνίες, που όμως είναι ιδιωτικές, χάνεις τις εκλογές…

Οι Πειραιώτες αναθάρρησαν κάπως από τα έργα στο δίκτυο των Εθνικών οδών, από τις ανάγκες του κρατικού ναυπηγείου του Σκαραμαγκά, και από κάτι οράματα της Νέας Δημοκρατίας για βιομηχανικά πάρκα στο Σχιστό και αλλού.

Στα διαλείμματα λοιπόν, των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και των συγκυβερνήσεων της με δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου… (τρομάρα μας), σκάλισαν πάλι το θέμα, νομίζοντας πως κάτι ίσως άλλαξε επειδή, εκεί κοντά (2004-2005), έπεφταν και οι Ολυμπιακοί.

Και ξαναείπαν… “…μήπως τώρα, κύριοι αρμόδιοι, είναι ώρα να δούμε το θέμα και να φτιάξουμε αυτό το τεράστιας σημασίας πρόγραμμα, για το λιμάνι του Πειραιά και την οικονομία;”.

Μόνοι τους, πάλι, τα είπαν, μόνοι τους τα άκουσαν. Οπότε, μαζεύτηκαν στο καβούκι τους, οι Πειραιώτες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες, και μπαίνοντας στην οικονομική κρίση και στο πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων (για να έχει η ντουντούκα να λέει… για υπερπλεονάσματα) το βούλωσαν. Άσε να δούμε τι θα γίνει… είπαν.

Οπού ξαφνικά, το 2017, το πρόγραμμα το ανακάλυψαν ο μεταρρυθμιστής Αλέξης Τσίπρας, ο κομισάριος έργων και υποδομών σύντροφος Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του λαού.

Και, στο τέλος του 2017, στήνουν στην Ελευσίνα πανηγύρι, με τη μορφή συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου ανάμεσα σε άλλα, για τη “μαϊμού” ανάπτυξη στη δίκαιη αριστερή Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τσουπ… και το πρόγραμμα Σχιστού – Σκαραμαγκά, “γαρνιρισμένο” με ολοκλήρωση και της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω.

Τρελάθηκαν οι Πειραιώτες. Τους έφτανε το άκουσμα, πως στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα, στις 5σέλιδες εξαγγελίες του κομισάριου υποδομών Σπίρτζη θα φιγουράρει το 35 ετών αίτημα τους. Δεν το πίστευαν.

Έτρεξαν όλοι στην Ελευσίνα να το ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά… Ορισμένοι πήραν και μπανάνες μαζί… Ίσως για να κόψουν την πείνα…

Και ήταν αλήθεια. Η εξαγγελία για το έργο βγήκε από το στόμα του Σπίρτζη. Παρουσία και του αρχηγού Αλέξη.

Το “παραμύθι” τελειώνει σήμερα. Ένα ολόκληρο 6μηνο μετά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, στο μάλλον “μαϊμού” Περιφερειακό Συνέδριο Ελευσίνας. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το έργο. Κανείς δεν πιστεύει ότι έχει προτεραιότητα να γίνει… Και ας κοστίζει μόνο 45 εκατ. ευρώ. Και ας σώζει τον Πειραιά και το λιμάνι του. Μαζεύτηκαν πάλι λοιπόν, οι κάπου 10-12 επιχειρηματικές, βιοτεχνικές και επαγγελματικές Οργανώσεις να πάνε να μάθουν τι έγινε. Και να μάθουν επιτέλους, αν τις μπανάνες που είχαν στην Ελευσίνα για προσφάι… τις άρπαξε η “μαϊμού” του συνεδρίου…

Του Γιώργου Κράλογλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ