Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί δεν έγινε μείζον θέμα το «ναυάγιο» με τη δεδηλωμένη

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Υπό κανονικές συνθήκες αυτό που συνέβη στο Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης κατά την ψηφοφορία για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό θέμα. Συνολικά 19 βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία του επίμαχου άρθρου 8, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον πέντε υπουργοί: ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.

Στην πραγματικότητα, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή μέχρι να φτάσει τις 161 ψήφους είχε ως βάση εκκίνησης διαμόρφωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας τις 134 ψήφους! Τόσες έλαβε εντός της πλειοψηφίας. Ψήφοι λιγότερες από τις 141 που είχε συγκεντρώσει ως βάση εκκίνησης στην ψηφοφορία για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Η εξέλιξη αυτή είναι λίαν σοβαρή αν σκεφτεί κανείς πόσο αυστηρά απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ο Αλέξης Τσίπρας. Δυστυχώς για εκείνον, τον αγνόησαν. Τώρα, πώς το ναυάγιο με τη δεδηλωμένη δεν έγινε μείζον θέμα, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, δεν ήθελε να το αναγάγει σε ζήτημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατά βάθος θα ήθελε να ψηφίσει τη ρύθμιση, αλλά οι δημοσκοπήσεις, οι απόψεις της συντηρητικής βάσης της Ν.Δ. και το προφίλ των βουλευτών του τον δέσμευσαν. Αν ο κ. Μητσοτάκης ηγούνταν άλλου κόμματος, θα την είχε ψηφίσει τη ρύθμιση αυτή χωρίς αμφιβολία.

Δεύτερον, δεν έγινε θέμα γιατί η πολιτική απρέπεια που διέπραξε η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ήταν τόσο κραυγαλέα -πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση ο εισηγητής νομοσχεδίου καταψηφίζει την εισήγησή του χωρίς να ενημερώσει το κόμμα του-, ώστε ποιος θα καθόταν να ασχοληθεί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν – απείχαν; Το θέαμα που τους χάρισε η κυρία Μάρκου ήταν μοναδικό. Και, δυστυχώς, έμεινε χωρίς κυρώσεις. Η Κατερίνα Παπακώστα διεγράφη επειδή απεδέχθη να συμμετάσχει σε μια επιτροπή του υπουργείου Αμυνας για τα ΑμεΑ. Η κυρία Μάρκου, η οποία εξευτέλισε το κόμμα που τη δέχτηκε στους κόλπους του, παραμένει μέχρις ώρας στις τάξεις του. Να δω αν αύριο κάποιος εισηγητής της Ν.Δ. ψηφίσει αντίθετα με την εισήγηση του κόμματος πώς θα του φερθεί το κόμμα. Με την αβροφροσύνη που έδειξε στην κυρία Μάρκου ή με την αυστηρότητα που έδειξε στην κυρία Παπακώστα;

Τρίτον, δεν έγινε μείζον θέμα διότι έσωσαν τα παραπαίοντα κόμματα πλειοψηφίας – μειοψηφίας ο διάδοχος Κάρολος και η Καμίλα, οι φιγούρες των οποίων είχαν καταλάβει χθες τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ποια Βουλή, ποιες διαφοροποιήσεις και ποιες αποχές. Το στέμμα ενθρονίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Προσοχή όμως! Η ψήφος των τεσσάρων βουλευτών της Ν.Δ. στο επίμαχο άρθρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα δεξιά της Δεξιάς από τη ζημιά που έκαναν οι 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις κυρίες (Ντόρα, Ολγα, Κεραμέως) θα ωφεληθούν στην Α΄ Αθηνών, άγνωστο πώς θα εκλάβει ο λαός του Λαγκαδά τη στάση της κυρίας Μάρκου. Ο χαρακτήρας αυτής της ψήφου, όμως, είναι στρατηγικός για τμήματα του εκλογικού σώματος που κινούνται στα δεξιά. Τέτοιες θέσεις, όπως και αυτές για τις γενοκτονίες, την απελευθέρωση των ναρκωτικών, το όνομα της Μακεδονίας, συνιστούν αμαρτία για τον σκληρό πυρήνα της συντηρητικής ψήφου. Οσα χρόνια κι αν περάσουν ο ψηφοφόρος δεν συγχωρεί και δεν επιστρέφει στη μητέρα παράταξη. Αυτά!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ