Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα ψηφίζουν όλα με νέο τέχνασμα

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο σε μια πρώτη ανάγνωση, τα τελευταία μνημονιακά μέτρα, που τις προσεχείς εβδομάδες θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε καν οι μισοί!

Η πληροφορία είναι απόλυτα διασταυρωμένη τόσο από ανώτατη πηγή της Βουλής όσο και από στενούς συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού. Παρ’ όλα αυτά, αμφότεροι παραμένουν ήρεμοι και απόλυτα καθησυχαστικοί! Δεν θα ήταν υπερβολή εάν προσθέταμε ότι κάποιοι εξ αυτών μάλιστα τρίβουν και τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό, καθώς οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι εντός των επομένων εικοσιτετραώρων θα μάθουμε και επισήμως την ημερομηνία κατά την οποία θα δοθεί η σκυτάλη του νομοθετικού έργου από την Ολομέλεια της Βουλής στο πρώτο από τα τρία καλοκαιρινά «τμήματα διακοπής», όπως αποκαλούνται επισήμως.

Με απλά λόγια, από τα μέσα Ιουνίου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Εθνοσυνέλευση θα χωριστεί σε τρία διαφορετικά τμήματα των 100 βουλευτών έκαστο. Όταν οι πρώτοι 100 θα ασκούν το προβλεπόμενο νομοθετικό έργο, οι άλλοι 200 θα κάνουν διακοπές.

Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Ουκ ολίγες. Κατ’ αρχάς το καλό είναι ότι την ευθύνη συγκρότησης του κάθε τμήματος (που απαρτίζεται αναλογικά με την εκλογική δύναμη κάθε κόμματος), την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Μάλιστα δεν ορίζουν απλά τα πρόσωπα που θα βρίσκονται σε κάθε λειτουργούν τμήμα, αλλά έχουν και το δικαίωμα (εδώ είναι το σημαντικό) να αντικαθιστούν έναν βουλευτή με κάποιον άλλον συνάδελφό τους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, λόγω… κωλύματος.

Οπότε, με αυτό το κοινοβουλευτικό «τέχνασμα», η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει μέσα στο καλοκαίρι όλα τα δύσκολα μέτρα που έχουν απομείνει μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, που έχουν καταρτιστεί από τους δανειστές μας, κάθε προαπαιτούμενο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και προκαλεί δυσαρέσκεια σε σημαντική μερίδα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα άλλα δύσκολα νομοσχέδια.

Κάθε κυβερνητικός βουλευτής που θα προβάλλει αντιρρήσεις, θα αντικαθίσταται κατευθείαν με κάποιον άλλο περισσότερο διαθέσιμο να δώσει την ψήφο του. Οι αντικαταστάσεις αυτές μπορεί να γίνονται ακόμη και για μια μονάχα ημέρα – όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, επί διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 30 του Κανονισμού της Βουλής, για να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου στο θερινό τμήμα, απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του».

Άρα κάθε νομοσχέδιο μπορεί να περνάει με τις θετικές ψήφους μόλις 40 βουλευτών, όταν στην Ολομέλεια χρειάζεσαι τουλάχιστον 120! Ε, όπως και να το δει κανείς, είναι μεγάλη διευκόλυνση για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, και εν προκειμένω για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι ουκ ολίγα μείζονος σημασίας νομοθετήματα με πολιτικά αναίμακτο τρόπο, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των «θεσμών».

Ποια είναι τα σημαντικότερα από αυτά τα νομοθετήματα; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα αναμένεται εντός του καλοκαιριού πλέον (και όχι στις αρχές Ιουνίου όπως αρχικά προβλεπόταν) να ξεκαθαρίσει το νέο καθεστώς που θα αφορά τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μετά την απαιτούμενη αναπροσαρμογή. Αυτήν τη στιγμή στο 30% της επικράτειας δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες και οι ειδικοί εκτιμητές παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις τους. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται προ αδιεξόδου.

Όταν κάποια στιγμή οι ομάδες εργασίας και τα τεχνικά κλιμάκια ομονοήσουν στις τιμές ζώνης, αυτές θα υπογραφούν από την πολιτική ηγεσία και θα ανοίξει ο δρόμος για ένα ντόμινο αλλαγών που θα επηρεάσει περίπου 20 φόρους και τέλη που αφορούν τα ακίνητα, μέρος των οποίων θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση που θα κληθούν να επιψηφίσουν τα θερινά τμήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επερχόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε κάποιες περιοχές θα αυξηθεί, σε κάποιες θα μειωθεί και σε άλλες θα μείνει σταθερός.

Κρίσιμα νομοθετικά θεωρούνται και τα νομοσχέδια που αφορούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» και αμφιταλαντεύουν κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο εκ των σημαντικότερων είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης μιας σειράς νέων περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως είναι η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία του διαγωνισμού παραχώρησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και της Καβάλας, χωρίς βέβαια να παραλείπεται και η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ και του 17% της ΔΕΗ, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές να αρνούνται μια τέτοια αποκρατικοποίηση. Στις καλοκαιρινές κοινοβουλευτικές συνθέσεις του Σώματος, αυτές οι αντιρρήσεις θα εξαλειφθούν.

Ο ορισμός των θερινών τμημάτων, όπως προαναφέραμε, θα αποτελέσει μια καλοκαιρινή «όαση» για την κυβέρνηση προκειμένου να περάσει όλα τα δύσκολα νομοθετήματα. Αφετέρου όμως, με την ενεργοποίησή τους, θα θελήσει να εκπέμψει και το μήνυμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, αφού τα περισσότερα από τα μνημονιακά χρόνια η Ολομέλεια της Βουλής λειτουργούσε αδιαλείπτως και τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να περάσουν επώδυνα μνημόνια, γραμμένες σε συνθήκες εκτάκτων αναγκών Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επίπονα νομοσχέδια κατεπείγοντος χαρακτήρα που εισέρχονταν στην ημερήσια διάταξη εν μια νυκτί και ψηφιζόντουσαν την επόμενη μέρα και επαχθή δημοσιονομικά μέτρα εκατοντάδων σελίδων συμπεριλαμβανόμενα σε ένα και μόνο άρθρο, που δεν προλάβαινες να τους κάνεις ούτε μια πρόχειρη ανάγνωση.

Αξίζει πάντως να επισημάνουμε πως όταν πέρυσι τέτοιες ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε ερωτηθεί εάν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα είχε απαντήσει αρνητικά, σημειώνοντας ότι «το Κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο για να κλείνει δύο μήνες». Φέτος, μάλλον έγινε!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ