Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών σχετίζεται με αύξηση του βάρους!

Η χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, και κυρίως των 12 συχνότερα συνταγογραφούμενων, σχετίζεται με αύξηση του βάρους του ασθενούς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Συγκεκριμένα σε μελέτη που διεξήχθη στο King’s College του Λονδίνου, κατά την οποία αναλύθηκαν στοιχεία δεκαετίας για περισσότερους από 300.000 παχύσαρκους ανθρώπους (με μέση ηλικία 51 ετών), διαπιστώθηκαν τα εξής:

Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά είναι κατά 21% πιθανότερο να αυξήσουν το βάρος τους, σε σύγκριση με όσους δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.
Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους δεν υπάρχει κατά το πρώτο έτος της φαρμακευτικής θεραπείας, αλλά εμφανίζεται κατά το δεύτερο και τρίτο έτος της και έως το έκτο έτος της θεραπείας.
Οι άνθρωποι, που είχαν φυσιολογικό βάρος πριν λάβουν αντικαταθλιπτικά, ήταν κατά 29% πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι (δείκτης μάζας σώματος: 25-30) ή παχύσαρκοι μετά από 5ετή θεραπεία, ενώ και οι υπέρβαροι είχαν επίσης 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η κατάθλιψη είναι συχνή στα άτομα με παχυσαρκία, τα οποία τελικά κινδυνεύουν να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους, αν παίρνουν αντικαταθλιπτικά και δηλώνουν ότι η ευρεία πλέον χρήση των αντικαταθλιπτικών «μπορεί να συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη αύξηση του βάρους στον πληθυσμό».

Τονίζουν όμως ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία τους, αλλά να συζητούν με το γιατρό τους, εφόσον ανησυχούν, για τη διαχείριση του βάρους τους. Τέλος, συνιστούν την ψυχοθεραπεία, χωρίς φάρμακα, σε όσους πάσχουν από ελαφριά κατάθλιψη.Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

iatronea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...