Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έρχονται ραγδαίες αλλαγές! Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε στο ΕΚ η νομοθετική πρόταση της Εύας Καϊλή για την τεχνολογία Blockchain

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η νομοθετική πρόταση της Εύας Καϊλή για την πρωτοποριακή τεχνολογία Blockchain, που διασφαλίζει φθηνές και γρήγορες συναλλαγές, χωρίς μεσάζοντες. Η εκτίμηση για τα οφέλη της ανέρχεται σε εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων από την άρση των κρυφών χρεώσεων!

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με σχεδόν απόλυτη αποδοχή (52 υπέρ και 1 κατά) η νομοθετική πρόταση της Εύας Καϊλη για την τεχνολογία Blockchain, που αναμένεται να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικά καινοτόμο περιβάλλον στις πιο νευραλγικές βιομηχανίες και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ενώ αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας ως καταναλωτές και ως πολίτες όπως το διαδίκτυο.

“Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενο τη πρόταση μου για τη στήριξη της τεχνολογίας blockchain, στέλνει ένα μήνυμα και στην Ευρώπη και στο κόσμο ότι η Ευρώπη θα διεκδικήσει το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως και οι ΗΠΑ ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εποχή του ίντερνετ”.

Γνωρίζουμε την τεχνολογία blockchain από το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα κρυπτογραφημένων συναλλαγών. Η τεχνολογία αυτή όμως είναι πολύ πιο ευρεία από τα κρυπτονομίσματα, και πολύ πιο ενδιαφέρουσα, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη παρεμβολή μεσαζόντων. Ουσιαστικά, επαναοριοθετεί τον ρόλο της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και με αυτό τον τρόπο κάνει τους ενδιάμεσους λιγότερο αναγκαίους. Πρακτικά με την απομάκρυνση των μεσαζόντων μειώνονται τα κόστη συναλλαγής, οι κρυφές χρεώσεις, τα λάθη και η ταλαιπωρία.

Οι τράπεζες είναι οι πρώτες που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να μειώσουν τα κόστη τους, αλλά το ίδιο θα αλλάξουν τα μοντέλα λειτουργίας των μεταφορών, της παροχής ενέργειας, των δημιουργικών επαγγελμάτων, της εκπαίδευσης, της διαχείρισης δεδομένων, της ψηφιακής ταυτότητας κ.α.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αυτή η αλλαγή ανοίγει εξαιρετικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα start-ups, καθώς το κόστος εισόδου στην αγορά μειώνεται δραματικά και οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις καινοτόμες μικρότερες, εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη των οικονομιών κλίμακας, δίνοντας έτσι ευκαιρίες και δυνατότητες στις ΜΜΕ για ριζοσπαστικές λύσεις.

Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων της επιχειρηματικότητας ανοίγει ο δρόμος θεσμικής και νομικής βεβαιότητας για επενδυτικά οχήματα βασισμένα στο blockchain, όπως τα ICOs. Με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τα ICOs επιταχύνεται η ροή χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις καινοτόμες τεχνολογίες και αντιμετωπίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις απάτης και αφερεγγυότητας. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αναζήτησης επενδυτών χωρίς τα συνήθη εμπόδια.
Παρόμοια για τη περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, μπαίνει σταδιακά ένα πλαίσιο ασφαλείας για τους καταναλωτές, καθώς προτείνεται στην ΕΚΤ να δημιουργήσει πλαίσιο που θα τα ενσωματώνει στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης.

Στον δημόσιο τομέα η τεχνολογία bitcoin έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει κόστη διαχείρισης του δημοσίου και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής μας ως πολίτες, ενώ βελτιώνει την ποιότητα υπηρεσιών και τη διαφάνεια, από την δημόσια υγεία, τη ταυτοποίηση και την αγορά προμηθειών, μέχρι την διαδικασία εκλογών, την πιστοποίηση και την φορολογική πολιτική.

“Έγινε το πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει να εξειδικεύσουμε τις προσπάθειες μας, να μελετήσουμε περιπτώσεις χρήσης, και να επιταχύνουμε προς τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για το Blockchain, που θα επιτρέπει στις εφαρμογές της τεχνολογίας να αναπτυχθούν σε ένα πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή και του επενδυτή. Είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι στο κέντρο αυτής της προσπάθειας για την Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση κυρίως για την Αμερική και την Ασία”, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.

Για να καταλήξει: “Το blockchain είναι μια τεράστια τεχνολογική ευκαιρία για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα, όπως και για κάθε χώρα που το παλιό σύστημα προξένησε γενική κατάρρευση και κλόνισε τη δημόσια εμπιστοσύνη. Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας και η Ελλάδα έχει εξαιρετικές τεχνολογικές δυνατότητες και ανθρώπους για να βελτιώσει συστήματα, υπηρεσίες και αγορές, με ελάχιστο κόστος, τεράστιο άμεσο κέρδος και δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Η επιλογή να υποστηρίξουμε την άμεση στήριξη των νέων ανατρεπτικών και ανερχόμενων τεχνολογιών είναι μια πραγματικά δημοκρατική, ριζοσπαστική και προοδευτική επιλογή που η χώρα μας πρέπει να κάνει άμεσα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ