Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την 21η Ιουνίου η «μητέρα των μαχών» – Τι αποφάσισε το Eurogroup

Το Ουάσινγκτον Γκρούπ που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν έβγαλε λευκό καπνό. Έτσι με τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα το ΔΝΤ να αποτελεί το μεγάλο ερώτημα, στη συνεδρίαση του Eurogroup επιχειρήθηκε να βγει κάτι θετικό. Και αυτό ήταν «η δέσμευση ότι θα ληφθεί συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου» όπως αναφέρεται από το ελληνικό στρατόπεδο. Άμεσα ξεκινά η σύνταξη επικαιροποιημένης έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος από το περιεχόμενο της οποίας θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο των μέτρων

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα έλεγαν ότι η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε σε καλό κλίμα και ότι προέκυψαν τρία συμπεράσματα από το Eurogroup το οποίο:
χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.

Με τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα του την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup ΜάριοΣεντένο ενημέρωσε πως έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. “Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων”, είπε. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε πως το πακέτο μέτρων του χρέους πρέπει να είναι ένα που θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλιά τους αλλά θα φαίνεται επίσης αξιόπιστο στα μάτια των επενδυτών. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της σε υγιή, στέρεη βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ