Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τίτλοι τέλους στην Επιτροπή για τη Novartis

Τίτλους τέλους της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis  όπως διαβάζουμε στην kathimerini.gr θέτουν από χθες το βράδυ και επισήμως τα μέλη της δικομματικής πλειοψηφίας: οριστικοποίησαν την πορισματική απόφασή τους να χαρακτηρίσουν τη Βουλή αναρμόδια να εξετάσει πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες –που αποδίδονται σε κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων– και δρομολογούν τις τυπικές διαδικασίες ώστε η Ολομέλεια με ειδική απόφασή της να στείλει τον φάκελο πίσω στις δικαστικές αρχές.

Η τελική μορφή

Το πόρισμα στην τελική του μορφή θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που, ως γνωστόν, έχουν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να συμβάλουν με την κατάθεση των δικών τους πορισματικών θέσεων.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η χθεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εξ αρχής εκτιμήσεις περί προσχεδιασμένης διαδικασίας, η οποία στόχο είχε να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια της συγκυβέρνησης. Υπό το βάρος αυτής της κριτικής, προφανώς, ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφορικά με την απόφαση στην οποία κατέληξε η πλειοψηφία χθες, έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει: «Είχαμε προειλημμένη κατεύθυνση προβληματισμού, αλλά όχι προειλημμένη απόφαση».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Δρίτσας ανέφερε: «Οι εκτεταμένες εισηγήσεις των δύο εισηγητών Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) συνέκλιναν στις εκτιμήσεις, με βάση τις οποίες τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας – δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που φέρονται ότι τελέστηκαν από εμπλεκόμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αναγνωρίζει αρμοδιότητα τακτικής Δικαιοσύνης». Και σε άλλο σημείο: «Αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για τη δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να μείνουν, να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι και ενοχοποιούμενοι να δικαστούν, και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ