Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι φωτογραφίες μας στο Facebook σε βάση δεδομένων πρώην μυστικών πρακτόρων

Πριν κοπάσει η συζήτηση για την «εμφάνιση» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μπροστά στο Κονγρέσσο για το θέμα της διαρροής των στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών προς την Cambridge Analytica, ένα νέο σκάνδαλο απειλεί να αμαυρώσει το προφίλ του ίδιου και της αυτοκρατορίας του ακόμα περισσότερο.

Οι νέες αποκαλύψεις αφορούν στην αλίευση και επεξεργασία εικόνων από το ίδιο το Facebook –δικαστήριο της Καλιφόρνια έκανε δεκτή συλλογική μήνυση κατά της εταιρείας- και από τρίτους, με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων αναγνώρισης προσώπων.

Τι σημαίνει αυτό;
Το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου (Face Recognition) μετράει τις αποστάσεις ανάμεσα σε 80 περίπου «κομβικά» σημεία του προσώπου κάνοντας χρήση φωτογραφιών ή βίντεο. Το αποτέλεσμα είναι ένα «αποτύπωμα» του προσώπου, απολύτως μοναδικό στον καθένα, το οποίο αναγνωρίζεται εύκολα μέσω αλγοριθμικής εφαρμογής από κάμερες ασφαλείας κ.λπ.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία Face-Int που δημιουργήθηκε από τέως εργαζόμενους σε μυστικές υπηρεσίες, συλλέγει από το 2013 φωτογραφίες και βίντεο από το Facebook και το YouTube τα οποία επεξεργάζεται με τεχνολογία Face Recognition και τα αποθηκεύει σε βάση δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όμως, οι υπέρμαχοι των προσωπικών ελευθεριών και της ιδιωτικότητας καθώς και ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν για το κυνήγι πολιτικών αντιπάλων, την φίμωση αντιφρονούντων και την παρακολούθηση εργαζομένων. Επιπροσθέτως το περιθώριο λάθους, αν και μικρό, είναι υπαρκτό και ενδέχεται να οδηγήσει στην καταδίκη απόλυτα αθώων ανθρώπων.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ