Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευρυαγγείες: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κοιτάζοντας τα πόδια σας, νιώθετε σαν να έχετε μπλεχτεί στον ιστό κάποιας αράχνης;

Οι ευρυαγγείες, είναι τα τριχοειδή αγγεία που «σπάνε» αποκτούν μπλε ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης.

Είναι αρκετά συχνό πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχει στο 50% του γυναικείου πληθυσμού ενώ εμφανίζεται και στους άντρες, αλλά οπωσδήποτε σε μικρότερο ποσοστό.

Μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως στα πόδια.

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Έφη Κυριάκου, Φαρμακοποιός.

Πού οφείλονται:

Γενετική προδιάθεση, κληρονομικότητα.

Ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας (αντισυλληπτικά).

Στην παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση.

Τα περιττά κιλά, η έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα επιβαρύνουν την κατάσταση.

Τα συμπτώματα:

Τις περισσότερες φορές, οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ενοχλεί περισσότερο η αισθητική τους εμφάνιση. Ορισμένες φορές ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για πρήξιμο,αίσθημα καύσου στην περιοχή, βάρος στα άκρα, νυχτερινές κράμπες, μουδιάσματα και πόνο.

Συμβουλές για όσους υποφέρουν από ευρυαγγείες:

Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία, την καθιστική στάση,αλλά και το σταύρωμα των ποδιών.

Η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι ότι καλύτερο. Γι΄ αυτό το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου συνιστάται η τοποθέτηση μαξιλαριών στα πόδια, ενώ στο γραφείο να χρησιμοποιείτε πάντα υποπόδιο.

Συστηματική άσκηση για να δυναμώνουν τα πόδια και να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Ενδείκνυνται το περπάτημα,το τρέξιμο, το ποδήλατο και η κολύμβηση.

Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ονομάζονται έτσι επειδή η πίεση που ασκούν στα πόδια είναι ισχυρότερη στους αστραγάλους και μειώνεται στην κνήμη και ακόμη περισσότερο στο μηρό.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η καλύτερη στάση για ξεκούραστο ύπνο!

Προσοχή στα πολύ στενά ρούχα που πιέζουν υπερβολικά την περιοχή της μέσης, της λεκάνης και των ποδιών. Να προτιμάτε τα ελαστικά υποστηρικτικά καλσόν.

Προσοχή και στα πολύ ψηλά τακούνια να προτιμάτε τα χαμηλότερα, που συμβάλλουν στην τόνωση των μυών της γάμπας και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα από τις φλέβες.

Διατηρηθείτε στο σωστό βάρος, έτσι ώστε να μην ασκείται μεγάλη πίεση στα πόδια.

Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό για να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Προσπαθήστε να απαλλαχτείτε από την κυτταρίτιδα.

Καλύτερα για την αποτρίχωση να προτιμάτε τη μέθοδο με Laser και όχι με κερί.

Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και την έκθεση στη θερμότητα π.χ. σάουνα καθώς και τις κρέμες για μασάζ που προκαλούν υπεραιμία.

Η διατροφή σας, να είναι πλούσια σε ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Άφθονη σε φρούτα εποχής όπως κεράσια , φράουλες, βερίκοκα, αβοκάντο, ακτινίδια. Αν είναι δυνατόν και ασφαλές με τα κουκούτσια και τις φλούδες. Επίσης δύο άλλες ουσίες η διοσμίνη και η εσπεριδίνη όπου βρίσκονται στο κίτρο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το κρεμμύδι, το κακάο, το τσάι, το κρασί βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, πιείτε άφθονο νερό και αφεψήματα, φασκόμηλο, πράσινο τσάι, δίκταμο και αποφύγετε το αλάτι.

Θεραπεία

Όσον αφορά το πρόσωπο ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι με laser.Ανάλογα με το μέγεθος της ευρειαγγείας μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη ή τρίτη εφαρμογή της θεραπείας με διάστημα ενός μηνός μεταξύ τους.

Αυτού του τύπου οι ευρειαγγείες σβήνουν σιγά σιγά και μόνον σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις παραμένει κάποιο υπόλειμμα που αν επιμείνουμε θεραπευτικά υποχωρούν.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος μαστού: Δείτε μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώτε βραδινό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Για τις ευρειαγγεις των κάτω άκρων η καλύτερη θεραπευτική τεχνική είναι η σκληροθεραπεία σε συνδυασμό με laser.

Η σκληροθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός ειδικού υγρού στις τηλεαγγειεκτασίες προκαλώντας έτσι την απόφραξη τους. Στη συνέχεια οι τηλεαγγειεκτασίες θα απορροφηθούν αργά από τον οργανισμό. Αμέσως μετά από κάθε θεραπεία απαιτείται σύσφιξη των κάτω άκρων με ειδικές ελαστικές κάλτσες για 2-5 ημέρες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το πρόβλημα.

Το φαρμακείο μας προτείνει:

Το Remescar για Ευρυαγγείες είναι ένα καινοτόμο ιατροτεχνολογικό προϊόν, ειδικά σχεδιασμένο και κλινικά μελετημένο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Το προϊόν δρα μέσω του σχηματισμού ενός αδιαπέραστου φιλμ μακράς διαρκείας που καλύπτει πλήρως την πάσχουσα περιοχή- επιτρέποντας ταυτόχρονα στο δέρμα να αναπνέει- με αποτέλεσμα τη γρήγορη αποκατάστασή της.

Επιπρόσθετα, το Remescar για Ευρυαγγείες προστατεύει έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων αγγείων, να μειώνεται το ερύθημα των υφιστάμενων αγγειακών βλαβών και να βελτιώνεται η μικρο- κυκλοφορία ( του αίματος) στην πάσχουσα περιοχή.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά:

-Ιατροτεχνολογικό Προϊόν.

-Αντιμετωπίζει τις ευρυαγγείες.

-Αναστέλλει τη δημιουργία νέων αγγείων.

-Δρα μέσω του σχηματισμού ενός αδιαπέραστου φιλμ σιλικόνης.

-Προσδίδει άμεσα ορατά αποτελέσματα.

-Προσφέρει δομική προστασία στα τοιχώματα των αγγείων.

-Βελτιώνει τη μικρο- κυκλοφορία του αίματος.

-Ενδυναμώνει το δέρμα και προσδίδει σε αυτό λεία εμφάνιση με λιγότερες ατέλειες.

Πηγή: ladytimes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ