Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Όχι» σε όλα από τον Μητσοτάκη – Σκληραίνει τη στάση της η ΝΔ

Αποφασισμένος να σκληρύνει ακόμη περαιτέρω την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε λίγες ημέρες έχει διαχωρίσει την θέση του απέναντι στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και για την συνάντηση που ζήτησε ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν επικοινωνιακού χαρακτήρα και χωρίς ουσία τις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν πως το Μαξίμου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα εθνικά θέματα. Άλλωστε, όπως σημειώνουν στο Μοσχάτο, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την δημιουργία ενός εθνικού μετώπου στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά.
Η υπόθεση της Novartis ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ωστόσο για τη ΝΔ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την απόφαση να κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης με την κυβέρνηση, ήταν η υπόθεση της Novartis και την προσπάθεια του Αλέξης Τσίπρα να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα σκανδαλολογίας στην πολιτική ζωή του τόπου. «Δεν μπορούν στήνουν σκευωρίες, να πετούν λάσπη και να μας ζητούν στην συνέχεια να συναινέσουμε σε μια σειρά από θέματα» υποστηρίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Επίσης οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί όλες τα θέματα που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να διερευνηθούν, όπως την περίοδο Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, την προσπάθεια πώλησης αμυντικού υλικού του Πάνου Καμμένου στην Σαουδική Αραβία αλλά και την προανακριτική που ζήτησε η ΝΔ για την φαρμακευτική δαπάνη. Η στρατηγική που ακολουθεί η κεντροδεξιά παράταξη απέναντι στην κυβέρνηση επιβεβαιώνεται και από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τονίζει πως «δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό που πετά λάσπη γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει».
Αναμένουν συνέχιση της σκανδαλολογίας

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αποφασίστηκε να μην μπουν σε καμιά συζήτηση με το Μαξίμου και να μεταθέτουν όλα τα ζητήματα για μετά τις εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη και με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό δεν σημαίνει πως αν το καλέσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει για οποιοδήποτε θέμα θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας, εκείνος θα παραστεί θεσμικά, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. Άλλωστε ήταν κάτι που τόνισε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον Νίκο Κοτζιά δείχνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε ουσιαστικά να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση λόγω των εθνικών θεμάτων αλλά και της πορείας της οικονομίας. Παράλληλα όλα τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό τον λόγο θεωρούν στη ΝΔ πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την στρατηγική της σκανδαλολογίας και της σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πολώσει το κλίμα και να φέρει πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.
Το κέντρο και τα σενάρια νέου δεξιού κόμματος

Ωστόσο η τακτική του «όχι σε όλα» μπορεί ενδεχομένως να αποδειχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς από την μία θα περιχαρακώσει την κομματική του βάση που ούτως ή άλλως η συσπείρωση εδώ και καιρό κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνοντας το 80%, από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να χάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κέντρου που είναι υπέρμαχοι της συναίνεσης και της σύνθεσης απόψεων και πολιτικών.

Ένας ακόμη παράγοντας που τον οδηγεί σε αυτή την κάθετα αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση είναι και τα σενάρια που θέλουν να δημιουργείται νέος πολιτικός φορέας στα δεξιά της ΝΔ. Μάλιστα οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα συνεχώς πληθαίνουν με αφορμή τα εθνικά θέματα και την φθορά του Πάνου Καμμένου, θα επιχειρήσουν να τα εκμεταλλευτούν πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Φραγκούλης Φράγκος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Τάκης Μπαλτακος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης που έχουν ερείσματα στον συγκεκριμένο χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Μετά την τραγική εξέλιξη με την Όλγα, η Μαρίκα συγκλονισμένη αναζητά την Βικτωρία, ώστε...