Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανθεί η μερική απασχόληση – Αυξήθηκαν σερβιτόροι, μπάρμαν και πωλητές

Το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση και τα ξενοδοχεία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των μερικώς απασχολούμενων και με ευέλικτες μορφές εργασίας (π.χ. εκ περιτροπής εργασία) εργαζομένων στη χώρα μας, όπως διαβάζουμε στο newpost.gr.

Ετσι στην κορυφή της πυραμίδας και με μειωμένο ωράριο εργασίας προσλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια και απασχολούνται κατά κόρον ως πωλητές στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο (σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα), σερβιτόροι σε εστιατόρια, μπάρμαν αλλά και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές απασχόλησης, τον μήνα Μάρτιο εμφανίζεται μεν αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας αλλά αυτή οφείλεται κυρίως στην «έξαρση» των ευέλικτων μορφών εργασίας, δηλαδή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης για τους νεοπροσληφθέντες που καταλαμβάνουν πλέον το 51,2% των συνολικών προσλήψεων, ενώ οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το υπόλοιπο 48,8%.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας αλλά και έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η μερική απασχόληση κυριαρχεί σε συγκεκριμμένους κλάδους, όπως:
Πωλητές στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο (62.963)
Σε διάφορους κλάδους παροχής υπηρεσιών, όπως σερβιτόροι και μπάρμαν σε εστίαση και καταλύματα (62.963)
Γεωργοί, δασοκόμοι, κτηνοτρόφοι (41.099)
Καθαριστές και βοηθοί τους (37.048)
Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (33.616)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...