Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο «καυτός» Απρίλης του Τσίπρα – Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Προσφυγικό και Οικονομία πιέζουν το Μαξίμου

Το μπλοκ με τα ανοιχτά θέματα αναμένεται να ανοίξει από σήμερα ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ατζέντα του πρωινού καφέ θα είναι πλούσια, καθώς οι εξελίξεις είναι συνεχείς και στην Ηρώδου Αττικού επιθυμούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ελληνοτουρκικά

Από τη στιγμή που τουρκικά ελικόπτερα πετούν με σβηστά φώτα πάνω από το Αιγαίο, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Προβληματισμό μεγάλο προκαλούν επίσης οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ εκτιμώντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να λείπει από την «ενεργειακή μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει απρόβλεπτος.

Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για 40 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να χρησιμοποιεί τα δύο στελέχη του στρατού ξηράς για να πιέσει την Ελλάδα και κατ΄επέκταση τους Ευρωπαίους εταίρους.

Από το Μαξίμου βλέπουν πως οι αξιωματούχοι από την Άγκυρα έχουν στοχοποιήσει τον Πάνο Καμμένοεξαιτίας των δηλώσεων του το τελευταίο διάστημα. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, αφού η γραμμή του Μαξίμου παραμένει στη λογική των χαμηλών τόνων ευελπιστώντας σε μια κίνηση «καλής θέλησης» από την Άγκυρα σε σχέση με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στις 16 και 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το Αναπτυξιακό Συνέδριο Δωδεκανήσου. Για πολλούς θεωρείται μια καλή ευκαιρία ο πρωθυπουργός να στείλει ένα νέο μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναλόγως με την πρόοδο και το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί σε μια εβδομάδα από τώρα.

Σκοπιανό

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στην αυριανή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συμμετέχει σε ένα «blame game» με τους γείτονες για τη μη επίτευξη συμφωνίας και όλα δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί για την εξεύρεση λύσης, χωρίς να επηρεάζονται οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο newpost.gr καλά πληροφορημένες πηγές των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο, δεν απέκλειαν να πραγματοποιηθεί εμβόλιμο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ πριν από την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε – Δ.Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα του τετ α τετ των δυο υπουργών Εξωτερικών. Για τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα προετοιμάζονται πυρετωδώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρώντας κομβικής σημασίας τα ραντεβού που θα έχει στο περιθώριο ο Αλέξης Τσίπρας και για το ονοματολογικό.

Προσφυγικό

Νέος γύρος συσκέψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το γεγονός ότι από τη Σύνοδο της Βάρνας (26 Μαρτίου) μέχρι και χθες περίπου 2.000 πρόσφυγες – μετανάστες έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά. Ετοιμάζεται ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Τέλη Απριλίου ακόμα ένα «τεστ» για το προσφυγικό έχει να περάσει η πλειοψηφία, καθώς θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση του έχει καθυστερήσει, αφού θα έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή από τον Ιανουάριο. Δεν θα είναι μια εύκολη εσωκομματική διαδικασία, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο και εκφράστηκαν αντιδράσεις από βουλευτές.

Οικονομία

Αύριο στο Euroworking Group αναμένεται να φανούν οι διαθέσεις των δανειστών, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία είναι πολλά και τα δύσκολα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, αρκετά.

Κομβική θεωρείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, στις 19-22 Απριλίου. Όλο το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, αφού αναμένονται απαντήσεις για το αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα, ενώ θα φανούν και οι προθέσεις του από τη στιγμή που αμφισβητεί τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και ζητά να έρθουν πιο νωρίς μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων. Πιο σαφή εικόνα θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο επενδύουν πολλά στο Μαξίμου. Στόχος είναι, μέσω της προοπτικής που θέλουν να δώσουν στην ελληνική οικονομία, να αρθούν οι επιφυλάξεις των Θεσμών για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας.

Όλα τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν σε κεντρικό επίπεδο σε δυο κυβερνητικές συνεδριάσεις που εκκρεμούν. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στη κοινοβουλευτική ομάδα που θα συγκληθούν το επόμενο διάστημα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ