Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί αποκλείουν την αυτοδυναμία της ΝΔ

Γιατί ο πρωθυπουργός πριν από μερικές ημέρες απέκλεισε την πιθανότητα οι επόμενες εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019; Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει στην «εκτόνωση» του εκλογικού σώματος μέσω μιας μεγάλης εκλογικής μάχης, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2019 ή τον Οκτώβριο μαζί με τις δημοτικές εκλογές οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου να επιστρέψουν στη «βάση» τους.

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι «δημοσκόποι» του κόμματος, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται κοντά στο 28% εκ των οποίων περισσότεροι από το 1/3 (35%) είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015. Αυτό σημαίνει πως περίπου 9,5 μονάδες μένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση, αφού δεν φτάνει ούτε το 50%.

Όσοι εκτιμούν πως οι «κάλπες πριν από τις τελικές κάλπες» μπορούν να δράσουν θετικά για την κυβέρνηση, δεν αποκλείουν ακόμα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον χειμώνα ή την άνοιξη του 2019 για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η μεγάλη εικόνα που υπάρχει έως αυτή την ώρα, είναι γεγονός πως δεν είναι ευχάριστη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ έχει παγιώσει μια πρωτιά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυναμική να την αλλάξει. Προβάδισμα 10 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η ΝΔ σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ. Ούτε τα εθνικά θέματα ούτε η οικονομία και η καθημερινότητα βοηθούν την κυβέρνηση και πολλά φαίνεται να στηρίζουν στην έξοδο από τα μνημόνια και στην αλλαγή του κλίματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η επίτευξη της αυτοδυναμίας είναι σχεδόν αδύνατη. Ασφαλώς ρόλο σε αυτό θα παίξει, πέρα από την επιλογή του εκλογικού σώματος και η συγκυρία μέσα στην οποία θα γίνουν οι εκλογές και ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα καταφέρει να περάσει το όριο του 3%. Με τα σημερινά δεδομένα ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας «φλερτάρουν» με τη μη είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Τα δυο πρώτα κόμματα «κονταροχτυπιούνται» για το Σκοπιανό ευελπιστώντας να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να κερδίσουν «πόντους» στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για τα δυο τελευταία κόμματα η συνεργασία στιςεκλογές φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας θα υποχωρεί κατά 0,4% – από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο – για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόμματα, τα οποία δεν θα κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση οδηγήσει σε ποσοστά ψήφων 10% χωρίς αντιπροσώπευση, θεωρείται ότι το πρώτο κόμμα μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία και µε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 36%.

Κορυφαίες κοινοβουλευτικές πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr, εκτιμούσαν πως είναι αδύνατο η ΝΔ να πιάσει τα ποσοστά του 2007, αφού για μια δεκαετία δεν μπορεί να τα προσεγγίσει έχοντας «οροφή το 30%». Συμπλήρωναν πως η αυτοδυναμία θα ήταν εφικτή, μόνο αν «η γαλάζια παράταξη εξαέρωνε το χώρο του δεξιόστροφου κέντρου».

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και την κινητικότητα που καταγράφεται στα δεξιά της ΝΔ. Η δημιουργία ενός κόμματος, έστω και στο παρά πέντε των εκλογών, θα προκαλούσε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσυσπειρώνοντας το κόμμα του, που κινείται πολύ υψηλά εδώ καιρό σε αυτό το επίπεδο.

Εντελώς διαφορετικές είναι οι προβολές που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου θα ισχύει η απλή αναλογική και ακόμα και το δεύτερο κόμμα, με τις κατάλληλες συμμαχίες, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι «προεδρικοί» απαντούν στους «53+»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ζυμώσεις και η κινητικότητα είναι έντονη στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τις προεδρικές τάσεις (Πλατφόρμα 2010, ΠΑΣΟΚογενείς και τμήμα της Ενωτικής Κίνησης) να πραγματοποιούν μυστική συνάντηση την Τρίτη το απόγευμα με κύριο ζητούμενο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Ζητούμενο για τους «προεδρικούς» είναι να πουν όχι στα αντιμαχόμενα ρεύματα μέσα στο κόμμα, αλλά και η επίτευξη ευρείας συναίνεσης.

Στη διευρυμένη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, εκφράστηκε το άγχος και ο προβληματισμός ότι το 2019 θα πραγματοποιηθούν 3 εκλογικές αναμετρήσεις. «Πρέπει να σοβαρευτούμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα συμπλήρωναν με νόημα πως με δεδομένο ότι το κόμμα δεν έχει πλέον την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα πρέπει να λειτουργεί με μια ενιαία πολιτική φωνή.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...