Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μύλος η κυβέρνηση: Φουντώνει η κόντρα μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου για το Σκοπιανό

Ένα -τουλάχιστον κοινό σηµείο ακούγεται πως υπήρξε υπήρξε στις συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδοµάδας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς , µε την πρόεδρο του Κινήµατος Αλλαγής, Φώφη Γεννηµατά, τον γραµµατέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ∆ηµήτρη Κουτσούµπα, τον επικεφαλής του Ποταµιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Πρόκειται για την πλήρη και απόλυτη απαξίωση µε την οποία αντιµετώπισε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Πάνο Καµµένο, και τις αντιρρήσεις που δηµοσίως εκφράζει για τη σύνθετη ονοµασία των Σκοπίων, γνωρίζοντας ότι ο τελευταίος τού «χρεώνει» την προσπάθεια να βρεθεί λύση προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς τού έθεσαν το ζήτηµα της αδυναµίας να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση που Αθήνα και Σκόπια τα βρουν και η απάντηση που πήραν, όπως έλεγαν σε στενούς συνεργάτες τους, ήταν ακριβώς στο ίδιο κλίµα. Οτι, δηλαδή, ο κ. Κοτζιάς έδειχνε σαν ο Πάνος Καµµένος να µην έχει τον παραµικρό ρόλο και -κυρίωςλόγο στις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.

Οι σχέσεις Κοτζιά –Καμμένου έχουν διαρραγεί εδώ και αρκετό καιρό, όµως φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, «απελευθερωµένος» από δεσµεύσεις, καθώς το γενικότερο κλίµα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλό πλέον για τον υπουργό Αµυνας, αυτήν τη φορά δεν φρόντισε να κρατήσει ούτε τα προσχήµατα. Κάτι που σηµείωσαν οι συνοµιλητές του.

Οι καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια υποστηρίζουν ότι η απόσταση που υπάρχει ανάµεσα σε Κοτζιά και Καµµένο έγινε χαώδης, όχι µόνο λόγω των πολιτικών διαφορών που υπάρχουν ανάµεσά τους, αλλά και λόγω των δύο µειζόνων ζητηµάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωµατικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και τη συµφωνία για την ονοµασία της ΠΓ∆Μ. Και αν στο Σκοπιανό αποδείχθηκε για ακόµα µία φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν υπολογίζει τον λόγο και τις αντιρρήσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., η απόσταση µεταξύ τους µεγάλωσε ακόµα περισσότερο µετά τους χειρισµούς στο ζήτηµα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει εκφράσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει ο Πάνος Καµµένος στο συγκεκριµένο θέµα, αρχής γενοµένης από τον χαρακτηρισµό «όµηροι» που επιµένει να χρησιµοποιεί ο τελευταίος στις δηµόσιες παρεµβάσεις του.

«Πρέπει να περιορίσει τις εµπρηστικές δηλώσεις», φέρεται να ζήτησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει, αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξαγγελίες του για «απελευθέρωση» των «οµήρων».

«Ο Καµµένος χύνει συνεχώς την καρδάρα µε το γάλα», ανέφεραν µε νόηµα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στα φλέγοντα µέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και το πώς επηρεάζονται από την στάση του Π. Καµµένου.

Πηγή: Secret

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ