Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι θέσεις που πάνε στο Εξωτερικών

Τις γνωστές θέσεις τους για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Σκοπιανό, με σύνθεση ονομασία για όλες τις χρήσεις και με εγγυήσεις για την αποτροπή ενεργειών του αλυτρωτισμού, αναμένεται να επαναλάβουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η Ενωση Κεντρώων εκφράζει την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον κ. Κοτζιά «δεν αποβλέπει στο να αλλάξει άποψη ο κ. Λεβέντης, αλλά στο να αλλάξει η στάση του κ. Τσίπρα, ώστε το κρατίδιο των Σκοπίων να δεχθεί άλλου είδους ανταλλάγματα, εγκαταλείποντας τις τρελές και ανήθικες αξιώσεις του, για χρήση του όρου “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ θεωρεί ότι το κυριότερο είναι «η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας». Από τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών έχει αποκλειστεί ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, δήλωσε: «Ούτε λέξη στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για το μέγα ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας των Σκοπιανών, οι οποίοι επιμένουν να θεωρούν εαυτούς “Μακεδόνες”».

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «διγλωσσία της κυβέρνησης», ενώ ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στη διαρροή «κύκλων» του υπουργού Εξωτερικών για «υπερβάλλοντα αντιπολιτευτικό ζήλο» του βουλευτή, σχολίασε: «Ο κ. Κοτζιάς είναι υπό την επήρεια της προσωπικής του έπαρσης». Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε πως δύσκολα θα έρθει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Βουλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ