Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υιοθεσίες και από τους ομοφυλοφίλους


Ανοίγει κερκόπορτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ιδεοληπτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Τον δρόμο για να γίνονται ανάδοχα και ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται να ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διάθεση της κυβέρνησης να αποδείξει την «αριστεροφροσύνη» της σε θέματα χωρίς οικονομικό κόστος, τη στιγμή που στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων ακολουθεί μία άτεγκτη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αναμένεται -και- με την απόφαση αυτή να προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Η αλλαγή αυτή προκαλείται μέσα από το νομοσχέδιο για τα νέα «μέτρα προώθησης των θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» που υπέγραψε η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και το οποίο χθες το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 8, «κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή)».

Με δεδομένο ότι από το 2015 δόθηκε η δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, αυτόματα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να κρίνονται, εφόσον το επιθυμούν, για να γίνουν ανάδοχοι. Φυσικά, θα πρέπει να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται για όλους τους υποψήφιους αναδόχους με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και οι σύζυγοι που δηλώνουν ότι επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι, μετά την ψήφιση και την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου αυτού, θα εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων και το -αρμόδιο για να κρίνει τα αιτήματα των ενδιαφερομένων- Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι να μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς από τους έξι στους τρεις μήνες, καθώς και του χρόνου αναμονής για την υιοθεσία (από τα έξι στα τρία χρόνια).

Πηγή: dimokratianews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ