Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η καταστροφή του υπερόπλου του Ερντογάν

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέμει μπροστά στον «εκβιασμό» του Ερντογάν να ανοίξει την στρόφιγγα των εκατομμυρίων συγκεντρωθέντων Σύριων και λοιπών προσφύγων οι οποίοι έχουν συρρεύσει στην Τουρκία για να περάσουν στην Ευρώπη, μαζί με κάθε άλλου είδους και εθνικότητας λαθρομεταναστών. Παρόλη την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να εμποδίζει την προσέλευσή τους στη χώρα μας ή να αποδέχεται πίσω τους μη αποκτώντας άσυλο, ασφαλώς με το αζημίωτο, έξι δις έχει πάρει μέχρι τώρα ο Ερντογάν, συνεχίζει να επισείει το υπερόπλο του για να πετυχαίνει περισσότερα κάθε φορά, είτε χρήματα είτε άλλα πολιτικά οφέλη και η ΕΕ στέκεται αμήχανα προσοχή μπροστά του.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο εκβιαστής δεν ορρωδεί προ ουδενός, και άπαξ υποταχθείς, είσαι υποχείριο του εκβιαστή. Παρόλο που δεν διαφεύγει το γεγονός αυτό της Ε.Ε., εν τούτοις έχει πλέξει και συνεχίζει να υποκύπτει. Τρία δις ευρώ πήρε από την Ε.Ε. στη Βάρνα της Βουλγαρίας, κατά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, ενώ αγνόησε κάθε άλλο αίτημά της, όπως π.χ. την απελευθέρωση των δύο κρατούμενων στρατιωτικών, πίεση το είπαν μερικοί αφελείς, Οι ισχυροί και έμπειροι ευρωπαίοι, χάθηκαν μπροστά στον πρωτόγονο αγροίκο Ερντογάν που τα θέλει όλα.

Από την πλευρά μας, δηλαδή της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ.Βίτσας, έμπειρος και σοβαρότερος των προηγουμένων, από τις ανακοινώσεις του διακρίνει κανείς ότι έχει αντιληφθεί το λάθος (;) της κυρίας Τασίας, με τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι την παρότρυνση του κ.Τσίπρα. αλλά προφανώς δεν τολμούν να το ομολογήσουν, αλλά προσπαθούν απεγνωσμένα να διορθώσουν τα πράγματα με ημίμετρα, όπως αύξηση των επιτροπών εξετάσεως ασύλου, περιορισμό των σταδίων εξετάσεως ασύλου κττ. «Σχέδιο για την πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών ετοιμάζουν στην κυβέρνηση», αναφέρει σχετικό πρόσφατο άρθρο, με τον κ.Βίτσα να παραδέχεται ότι «έχει κτυπήσει ένα πρώτο καμπανάκι για τη διαχείριση της κατάστασης από εδώ και πέρα». Με άλλα λόγια, από εδώ και πέρα, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, μιας αποτελεσματικής όμως πολιτικής.

Η μόνη αποτελεσματική και δοκιμασμένη πολιτική, είναι να επανέλθουμε στην προ Τασίας εποχή πολιτικής, κατά την οποία πας ο εισερχόμενος παράνομα στη χώρα μας κρατείται, για να μην το πούμε φυλακίζεται, μέχρι να διαπιστωθούν οι λόγοι που τον ανάγκασαν να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Έστω και αν ζητεί άσυλο, αυτό θα εξεταστεί διαρκούσης της κρατήσεώς του. Να εφαρμόσουμε τη λύση «Αμυγδαλέζας». Επειδή όμως η παθογένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα χρειαστούν περισσότερες «Αμυγδαλέζες» για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να ισορροπήσει ξανά η κατάσταση.

Είναι απολύτως αυτονόητο, ότι ευθύς ως τούτο καταστεί γνωστό απέναντι, και ασφαλώς θα γίνει αμέσως γνωστό, θα σταματήσουν οι μέχρις ώρας «ελεύθερες» αφίξεις, όταν γνωρίζουν ότι θα φυλακιστούν μόλις φθάσουν και θα τύχουν φιλοξενία πολυτελείας και ιδιαίτερα οικογένειες με γυναίκες και μικρά παιδιά, δεν θα είναι τρελοί να το αποτολμήσουν. Ας μην μας πιάσουν κροκοδείλια δάκρυα για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους, διότι ο θρήνος περί υποκρισίας πρόκειται, όταν γνωρίζουμε ότι τώρα σωρεύονται ως ζωάκια στους χώρους των νησιών του Αιγαίου, χωρίς σχεδόν καμία ανθρωπιστική μορφή προστασίας. Άλλωστε να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι εισήλθαν παράνομα και λαθραία πλέον, σε μια χώρα που υπάρχουν νόμοι και διατάξεις, τις οποίες οι Αρχές έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν.

Ας μας προβληματίσει το γεγονός ότι Μαροκινοί, οι οποίοι συνορεύουν με την Ισπανία, δεν πάνε στην Ισπανία, διότι εκεί εφαρμόζονται οι νόμοι περί των παρανόμως και λαθραίως εισερχομένων και αναγκάζονται να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στα παράλια της Τουρκίας για να έλθουν στην Ελλάδα, είτε καλοδεχούμενοι τώρα, είτε λαθραία πριν. Ποιος ομιλεί για απάνθρωπες ενέργειες της Ισπανίας; Κανείς, διότι από την αρχή όλα έγιναν εκεί νόμιμα και άρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Ποιο λοιπόν είναι το κίνητρο εκείνων που ευαισθητοποιούνται ανθρωπιστικά δήθεν, αν και εμείς εδώ εφαρμόσουμε τους νόμους μας, οι οποίοι είναι οι ίδιοι όπως σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όπου εφαρμόζονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και εδώ;

Οι αγαπημένοι μας Ευρωπαίοι εταίροι λοιπόν, αντί να κρέμονται και να εξαρτώνται από τις ορέξεις του Εντοργάν και δη με υψηλό κόστος, ας βοηθήσουν την Ελλάδα με την έκδοση μιας σχετικής Οδηγίας, με την οποία να μας υποχρεώνουν κάθε κράτος – μέλος που υφίσταται εισδοχή λαθρομεταναστών, όπως συμβαίνει κυρίως στη χώρα μας, να φυλάμε αυστηρά τα σύνορά μας, ακόμη και τα θαλάσσια, τα οποία δεν πιστεύω ότι ακόμη αγνοεί ότι υπάρχουν ο κ.Πρωθυπουργός, να μας ενισχύσουν στην κατασκευή και συντήρηση μερικών «Αμυγδαλέζων» για κάποιο διάστημα, καθώς και να επιτηρούν με τη Frontex τα θαλάσσια σύνορά μας. Αποτελεσματικά όμως με το να αναγκάζουν να επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία όποια λέμβος φέρει λαθρομετανάστες. Έτσι θα έχει καταστραφεί το υπερόπλο του Ερντογάν και επομένως θα μπορούν να σταματήσουν να δωροδοκούν τον Ερντογάν, διότι περί δωροδοκίας πρόκειται, και να αισθανθούν έτσι απελευθερωμένοι από τη «πίεση» του. Οφείλουν όλοι, τόσο η Ε.Ε., όσο και εμείς, ότι δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική και εθνική λύση από την απόλυτη και αυστηρή εφαρμογή των νόμων μας περί των παρανόμων εισερχομένων ατόμων. Θα δημιουργηθούν στην αρχή κάποια προβλήματα κάθε είδους, αλλά με την σταθερή μας πολιτική, γρήγορα θα εξαλειφθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί έντονα προβλήματα στα νησιά μας του ανατολικού αιγαίου και το οποίο θα επιδεινωθεί με τις συνέπειες των όποιων επιπτώσεων στον τουρισμό.

Με την στάση μας αυτή, ενδέχεται να αναγκάσουμε τουλάχιστον τους πρόσφυγες των πολεμικών περιοχών, να κατευθυνθούν προς τα πλούσια αραβικά κράτη, τα οποία έχουν την ίδια θρησκεία, άρα τα ίδια ήθη και έθιμα και την οικονομική δυνατότητα να τους περιθάλψουν ή να τους δώσουν εργασία.

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ