Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας «ξορκίζει» τις πρόωρες εκλογές

Να δώσει τέλος στην εκλογολογία επιχείρησε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου βλέποντας πως το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί ένα κλίμα στενού «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομία.

Είναι σαφές πως εν αναμονή της λήξης του μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών του Μαξίμου. Οι προβληματισμοί του Δ.Ν.Τ., με αιχμή την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου, δεν παιρνούν απαρατήρητοι και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως οι προσδοκίες για αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών μετά το καλοκαίρι και η αλλαγή του κλίματος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Θεωρείται δεδομένο πως οι δανειστές δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, όπως δεν έκαναν και το 2014.

Το προεκλογικό κλίμα, που δεν αρέσει καθόλου στην Ηρώδου Αττικού, έχει δημιουργηθεί, όμως και μέσα από τα Περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εξαγγελίες και παροχές των τελευταίων μηνών: Επίδομα στους νέους ηλικίας ανέργους, αναφορές για μειώσεις φορολογικών συντελεστών και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, κοινωνικές παροχές, δημιουργία πανεπιστημίου στην Δ.Αττική, καθώς και διορισμοί και μονιμοποιήσεις στο δημόσιο.

Ακόμα και οι πολύ υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης με την ΝΔ έχουν στήσει ένα προεκλογικό σκηνικό ανάμεσα στους δυο βασικούς μονομάχους, με την φετινή ΔΕΘ να αποτελεί για πολλούς «προάγγελο» πολιτικών εξελίξεων.

Είναι γεγονός, ωστόσο πως όσοι στην πλειοψηφία έβλεπαν ως λύση τις εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου τα νέα μέτρα να μην «σκάσουν» στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ελαχιστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότεροι με τους οποίους συνομίλησε τον newpost.gr περιμένουν να δουν το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από το καλοκαίρι και μετά. Κυρίως σχέση με την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και με το ζήτημα του χρέους.

Στον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μεγάλο πλήγμα η κυβέρνηση της αριστεράς να βρεθεί για άλλη μια φορά απέναντι στους συνταξιούχους και εκεί φαίνεται πως εδράζεται όλη η φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η παράμετρος του κυβερνητικού εταίρου αποτελεί ειδικό κομμάτι των σεναρίων για εκλογές από τον Σεπτέμβριο και μετά. Από τη μια το Σκοπιανό και από την άλλη το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο, δηλαδή του βασικού λόγου συνύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, προκαλούν εύλογους συνειρμούς, για την πορεία της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο από το Μαξίμου έρχονται και υπενθυμίζουν τη δέσμευση του Πάνου Καμμένου πως δεν θα προκαλέσει κανένα ρήγμα στην πλειοψηφία.

Κορυφαίο στέλεχος, μετά τη χθεσινή συνεδριάση του υπουργικού συμβουλίου, υπερθεμάτιζε σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως δεν υπάρχει λογική οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο. «Με αυτή την επιλογή είναι σαν να δέχεσαι το αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι φοβάσαι αυτά που έρχονται το 2019», συμπλήρωνε. Μάλιστα εκτιμούσε πως ο τουρισμός θα έχει για ακόμη μια χρονιά εντυπωσιακή άνοδο με αποτέλεσμα η αγορά να κινηθεί, ενώ το χειμώνα που έρχεται νέες ξενοδοχειακές μονάδες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν θα δώσουν νέα ώθηση στην οικοδομή και κατ’ επέκταση στην οικονομία. «Γιατί να μην μείνεις στην εξουσία να το επωφεληθείς;», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Ρόλο στην αισιοδοξία για εξάντληση της τετραετίας φαίνεται πως έχει παίξει και μια νέα διαπραγμάτευση που όλα δείχνουν πως είναι «στα σκαριά» τόσο για τις συντάξεις, όσο και για τα υψηλά πλεονάσματα. Αυτό, άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στον Πειραιά, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες μιλώντας στους υπουργούς του, να βγάλει από τη συζήτηση και την πιθανότητα διενέργειας διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό το σενάριο το βλέπουν με «θετικό μάτι» πολλά κορυφαία στελέχη που βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί του. Εκτιμούν πως ακόμα και ένα μέτριο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε τον απαραίτητο χρόνο να το γυρίσει, πόσο μάλιστα αν οι κάλπες έδιναν ένα ξεκάθαρο μήνυμα νίκης στη ΝΔ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ