Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο «σκηνικό» στο Αιγαίο επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα – Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης

Επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν να πετύχει κάποια αντίδραση από την ελληνική πλευρά ή επιχειρεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για το Αιγαίο με το βλέμμα στραμμένο και στην κυπριακή ΑΟΖ; Ακόμα και έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές αδυνατούν να διαβάσουν αυτή τη στιγμή τις σκέψεις του Τούρκου προέδρου, θεωρώντας, ωστόσο, πως η ρητορική της Άγκυρας έχει να κάνει και με την προεκλογική περίοδο, στην οποία έστω και άτυπα έχει μπει η γειτονική χώρα.

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και επόμενος πολιτικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν ζητά πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Αύγουστο υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο η χώρα να “αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες” έως τον Νοέμβριο του 2019.
Ο Αλ. Τσίπρας στη Ρω

Τέσσερις ήταν οι στοχεύσεις του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή του παρουσία στο Καστελόριζο και στη Ρω.
Να πραγματοποιήσει μία συμβολική επίσκεψη στα σημεία της έντασης των τελευταίων ωρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στις “γκρίζες ζώνες”, που αναδεικνύει η Τουρκία, επιθυμώντας να δείξει πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει σε διαδικασία διαλόγου για αυτό το θέμα. Στο Μαξίμου έχουν εκτιμήσει πως τα “γκριζαρισμένα” νησιά έχουν αναβαθμισθεί από τους γείτονες σε «τουρκικό έδαφος».
Μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας έδειξε πως η Αθήνα επιθυμεί οι δίαυλοι επικοινωνίας να μείνουν ανοιχτοί με την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε σε χαμηλούς τόνους να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα υπενθυμίζοντας την ανάγκη για σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Μοναδική “παραφωνία” οι πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη που κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από τον προσεκτικό τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί έως τώρα η κυβέρνηση τη νέα κρίση με την Τουρκία. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση ο Πάνος Καμμένος να έχει σιγήσει, το ίδιο, όμως δεν έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο οποίος σαν να “πήρε τη σκυτάλη” από τον πολιτικό του προϊστάμενο απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους στους γείτονες.

Όσοι αξιολογούν ως αρκετά σοβαρό το τελευταίο περιστατικό θυμίζουν πως τα Ίμια είναι βραχονησίδες, που βρίσκονται σχεδόν στο όριο των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, όμως ο Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάγος, που ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας βρίσκονται 22 μίλια δυτικότερα από τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα.
Δεν κάνει πίσω η Άγκυρα

Παρα το ενιαίο ευρωπαϊκό «μέτωπο» απέναντι στην Τουρκία για τις ενέργειές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δεν φαίνεται να αλλάζει τα πλάνα της. Επιμένει στην τακτική της συντήρησης του κλίματος έντασης στο Αιγαίο δηλώνοντας μέσω του εκπρόσωπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγ πως “η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε. Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα κάνουν δηλώσεις κοιτώντας στο εσωτερικό της χώρας”.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά χθες είδε πως στο πλευρό της βρίσκεται η ΕΕ. Τη στήριξή του στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος – μέλος, όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Μάλιστα συμπλήρωσε πως το Παρίσι έστειλε αυτό το μήνυμα στη Βρετανία για την υπόθεση δηλητηρίασης Σκριπάλ, ενώ αυτή αποτελεί και πάγια θέση της Γαλλίας προς την Ελλάδα, όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης προόδου της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.

Σε ειδικές κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ώρες αναμένεται να αναλυθεί η στάση της Τουρκίας, αλλά και οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η εξέλιξη της υπόθεσης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα αποτελέσει το ¨βαρόμετρο¨ που μπορεί να εκτονώσει ή να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ