Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μην πυροβολείτε άσκοπα: υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Του Νίκου Γαλάτη

Το να είναι ο Αμερικάνος πρέσβης ενθουσιασμένος από μια αριστερή κυβέρνηση και να δηλώνει πως η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για την επιτυχία της μόνο σουρεαλιστικό θα μπορούσε να είναι και όμως συνέβη στην Αθήνα. «Υπάρχει μια «φανταστική ευκαιρία» να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης, δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ. «Με έχουν ενθαρρύνει όσα έχουν πει ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης και ο υπουργός κ. Τσακαλώτος και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο».

Την ίδια ώρα κάπου αλλού ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωνάζει: «Σας λένε ψέματα. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Αν θέλει ο Τσίπρας ας πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη». Η κατάσταση όμως από το 2015 έχει εντελώς αναστραφεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι εφαρμόζει τα μνημόνια, επιβάλλει φόρους και μειώνει τις συντάξεις. Λάθος. Θα πρέπει να προσαρμόσουν την αντιπολίτευση τους στα νέα δεδομένα.

Φαίνεται πως τον Αύγουστο κάτι θα αλλάξει και η Ελλάδα με πιο χαλαρή επιτήρηση θα μπορεί να δανείζεται, να παίρνει αποφάσεις, άρα να πάρει τα δικά της αντίμετρα. Να μειώσει τον αντίκτυπο από την μείωση αφορολόγητου και την περικοπή συντάξεων -που έχει υπογράψει- με λίγα λόγια να σπρώξει λεφτά στην αγορά ή -όπως φοβάται ο Μητσοτάκης- να δελεάσει τους ψηφοφόρους -με προεκλογικές παροχές και να πάει μετά στις εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι περί αυτού πρόκειται! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν βγει στις αγορές, λασκάρει το χρέος και την επιτήρηση και εφαρμόσει μια νέα πολιτική, όπως είχε υποσχεθεί. Δεν ενδιαφέρεται να πανηγυρίσει γενικά και αόριστα για την έξοδο από το μνημόνιο- το κάνει ήδη σιωπηλά, αλλά για απτά και συγκεκριμένα μέτρα που θα δείξουν το αριστερό, φιλολαϊκό πρόσημο της πολιτικής του.

Ήδη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης εξήγγειλε βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και επέκταση του νόμου Κατσέλη και για τους εγγυητές δανείων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη υποστηρίξει πως «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται» και μίλησε για ‘μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα». Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μεσοπρόθεσμα 3,5 δισ. μείωση φόρων.

Η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν δείξει πρώτα δείγματα γραφής στην «εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα». Ούτε αν το σχέδιο ανάπτυξης δεν μπει σε εφαρμογή. Η έξοδος στις αγορές θα τις επιτρέψει μαζί με την ελευθερία κινήσεων από την έξοδο από το μνημόνιο- έστω και με χαλαρή εποπτεία- να δώσει δείγματα φιλολαϊκής πολιτικής- που θα νιώσουν όχι μόνο οι ασθενέστεροι οικονομικά, αλλά και οι επιχειρήσεις από την μείωση φόρων- που έχει υποσχεθεί ο …Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές μόλις βγει η χώρα από το μνημόνιο, όπως θέλουν πολλοί. Θα διασφαλίσει πρώτον την ελάφρυνση του χρέους -που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί- και συζητούνται οι όροι. «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα» γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να υπογράψει τα τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ πριν από την προτεινόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, γράφουν οι Financial Times. Κάποιες μειώσεις των φόρων -που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός που έσπευσε να πει πως δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου. «Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Ας δούμε τώρα την διαδοχή των εξελίξεων. Η τελευταία αξιολόγηση των Θεσμών αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η Ευρώπη θέλει αυτή την εποχή «να δημιουργήσει θετικά σενάρια». Στην Κομισιόν επιθυμούν ένα από τα αυτά τα θετικά σενάρια εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 να είναι και η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημονιακό «τούνελ». Ακολουθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η έξοδος στις αγορές και η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης -με μείωση φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού, λεφτά και ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.

Υπάρχει όμως κι άλλος λόγος που δεν θα γίνουν οι εκλογές νωρίτερα και φυσικά τον Σεπτέμβριο, όπως ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον αποκάλυψε ίσως άθελά του ο πρωθυπουργός όταν είπε στη Βουλή: “Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία.Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, κύριε Μητσοτάκη. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μπροστά”.

Φαίνεται όμως υπάρχει κάτι για να γίνει τον Σεπτέμβριο με έναν άλλο αέρα που ενθαρρύνουν ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι. Είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά -μια νέα κυβέρνηση με πολλές εκπλήξεις- που θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από τα βαρίδια που τον ταλαιπωρούν και θα αναδείξουν αυτό που έχει προαναγγείλει: τον προοδευτικό πόλο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν αντιλαμβάνεται ότι όταν η κυβέρνηση λέει εκλογές στο τέλος της τετραετίας μπορεί να το εννοεί κιόλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ