Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εσωκομματικές: Νέα ήθη και αλλαγές για τη ΝΔ ετοιμάζει ο Κυριάκος

Στην κατεύθυνση της σταθερής στόχευσης της Πειραιώς περί ανανέωσης προσώπων, αλλά και νοοτροπίας κινούνται οι επιλογές της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής των επερχόμενων αρχαιρεσιών στις κομματικές οργανώσεις ανά την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 50% των νέων επικεφαλής των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών, καθώς και των συνέδρων που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία είτε θα είναι νέα σε ηλικία στελέχη, είτε θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στους κόλπους του στελεχικού δυναμικού.

«Θέλουμε μια καθαρή αναμέτρηση, που θα περνά αποτελεσματικά στην κοινωνία το μήνυμα της απαλλαγής από παραγοντισμούς και παλαιοκομματικές συνήθειες του παρελθόντος και της έλευσης της εποχής μιας παραγωγικής πολιτικής», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας το στίγμα τού όλου εγχειρήματος.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι στη Ν.Δ. έχει σημάνει προεκλογικός συναγερμός, οι εσωκομματικές κάλπες συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «ζεσταθεί» ο κομματικός μηχανισμός, ενώ η εκλογή συνέδρων σηματοδοτεί από μόνη της την ένταξη του κόμματος σε τροχιά τακτικού συνεδρίου, το οποίο -αν δεν υπάρξουν απρόοπτα με προκήρυξη εθνικών εκλογών νωρίτερα του αναμενομένουθα έχει ξεκάθαρο χαρακτήρα συστράτευσης της «γαλάζιας» παράταξης.

Παράλληλα, το στήσιμο των καλπών στις κομματικές οργανώσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία (πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι ανέμεναν άπαντες) εξασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις το κρίσιμο διάστημα πριν από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Κινητήριοι μοχλοί της εσωκομματικής κούρσας, που θα διεξαχθεί στις 13 Μαΐου, είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, και ο διαχρονικός «κομματάρχης» του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής μαζί με τους Μπάμπη Σιάτρα, Αιμίλιο Βουγιουκλάκη, Θανάση Κοτταρά και Αναστασία Υφαντή.

Πρόεδρος είναι το πρώτο σε ψήφους μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργος Κατσαούνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συστήματος Μητσοτάκη, η προσέλευση ψηφοφόρων θα ανέλθει περί τους 100.000, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, πολλώ δε μάλλον για τα δεδομένα της εποχής. Δικαίωμα ψήφου θα εξασφαλίσουν τα μέλη της Ν.Δ. που μέχρι την 4η Μαΐου θα έχουν καταβάλει το ποσό των 12 ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια συνδρομή.

Εκφράζεται δε ιδιαίτερη ικανοποίηση και για το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες των στελεχών. Με βάση τα στοιχεία της Πειραιώς, από τις 66 Νομαρχιακές Οργανώσεις μόνο στις 10 διαφαίνεται να υπάρχει ένας και μοναδικός υποψήφιος. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει το γεγονός ότι οι αρχαιρεσίες αυτές θα είναι οι τελευταίες πριν από τις κάλπες, με τους βουλευτές και τους πολιτευτές να επιχειρούν φυσικά να αυξήσουν τα ερείσματά τους στους κομματικούς πυρήνες των περιφερειών τους.

Καινοτομίες

Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι μειώνεται αισθητά (στους 1.000) ο αριθμός των συνέδρων, με τους στενούς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλούν περί υλοποίησης της εξαγγελίας του ίδιου για σημαντικό περιορισμό του φαινομένου των εσωκομματικών φατριών και υπooμάδων με φόντο την ψηφοφορία για την Πολιτική Επιτροπή. Επίσης, υποδεικνύουν ως σημαντική τομή το ασυμβίβαστο που καθιερώνεται όσον αφορά το εκλέγεσθαι κυρίως «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών στελεχών στις Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις, των μετακλητών υπαλλήλων του κόμματος, καθώς και γραμματέων, αναπληρωτών γραμματέων και άλλων στελεχών που έχουν οριστεί στα καθήκοντά τους με απόφαση προέδρου.

Σε αντίθεση, δε, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αυτήν τη φορά, προκειμένου να καταστούν εντελώς αδιάβλητες οι εκλογικές διαδικασίες, παρέχεται πρόσβαση από την κεντρική διοίκηση στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου οι επικεφαλής των ΝΟΔΕ να ενημερώνονται για τις εγγραφές στις αντίστοιχες οργανώσεις.

Ακολούθως, οι κατάλογοι θα παραδοθούν στο σύνολο των υποψηφίων. Την ίδια ώρα, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ν.Δ., τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να πληροφορηθούν τον ακριβή τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Τέλος, αναφορικά με τη θητεία των προέδρων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, ορίζεται ανώτατο όριο δύο περιόδων παραμονής στους εν λόγω θώκους (αρχής γενομένης από τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές).

Καθιερώνεται Σύνοδος Προέδρων ΝΟΔΕ ανά εξάμηνο και Σύνοδος Προέδρων ΔΗΜΤΟ ανά έτος, αλλά και αξιολόγηση του έργου των οργανώσεων μέσα από εξάμηνο προγραμματισμό και ετήσιο απολογισμό και συμπλήρωση εντύπων περιοδικής αξιολόγησης με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας τους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ