Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καταδικάζουν τα κόμματα τα βίαια επεισόδια στη Μυτιλήνη – «Οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων»

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς.

Για οργανωμένη επίθεση κατά των προσφύγων και των μεταναστών κάνουν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «η στάση της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αντιλήψεις των ακροδεξιών συνδαιτυμόνων», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι και στη Μυτιλήνη επικράτησε το «δόγμα Τόσκα».
ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Οργανωμένη δολοφονική ενέργεια η επίθεση κατά προσφύγων

«Μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του» χαρακτηρίζει τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Στην ανακοίνωση, υποστηρίζεται πως «δεν ήταν μια “αναμενόμενη ενέργεια” αποτέλεσμα της δυσφορίας ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού, που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών» σημειώνοντας ότι «η σύλληψη και η παραδειγματική τιμωρία είναι το αναμενόμενο» αφού «όλοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας».
Κίνημα: Η στάση της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αντιλήψεις των ακροδεξιών συνδαιτυμόνων

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Κίνημα. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: Τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο δεν είναι έκπληξη για κανέναν – η στροφή της Υπηρεσίας Ασύλου υπό τη νέα της διοίκηση, ήταν μάντης κακών.

Η κυβέρνηση δια του νέου διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, που διόρισε με καθυστέρηση μηνών, επανέφερε τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο στα έξι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γιατί «παρίστανται σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και λόγοι εξυπηρέτησης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας».

Τι κι αν η εντολή είναι σε κόντρα σε σχετική απόφαση του ΣτΕ (Δ΄ Τμήμα 805/2018, μία απόφαση σταθμό, που ελήφθη κατόπιν αίτησης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες);

Τα προφανή ερωτήματα για το ποιοι είναι ακριβώς «οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και εξυπηρέτησης της μεταναστευτικής πολιτική που επιβάλλουν το γεωγραφικό περιορισμό», ή για ποιο λόγο η Υπηρεσία Ασύλου ακυρώνει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, είναι πλέον ρητορικά.

Η στάση της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα του προσφυγικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υποτυπώδους ανθρωπιάς προς θύματα πολέμου, συνεχίζει να καθορίζεται από αντιλήψεις όπως αυτές του Πάνου Καμμένου και των ακροδεξιών συνδαιτυμόνων του.
ΚΚΕ: Προσχεδιασμένη η επίθεση κατά προσφύγων-μεταναστών στη Μυτιλήνη

Προσχεδιασμένη ήταν η επίθεση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη υποστηρίζει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει «την οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες, καταγγέλλει ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το ΚΚΕ «απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν».

Υπογραμμίζεται επίσης μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ότι «για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει».
Στ. Θεοδωράκης: Το δόγμα Τόσκα επικράτησε και εδώ

«Το δόγμα Τόσκα «δεν παρεμβαίνουμε – αφήστε τους να εκτονωθούν” επικράτησε και εδώ». Με καυστικό τρόπο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τα επεισόδια στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει:

«Όλοι στη Μυτιλήνη γνώριζαν τι θα συμβεί στην πλατεία Σαπφούς. Το δόγμα Τόσκα όμως «δεν παρεμβαίνουμε – αφήστε τους να εκτονωθούν» επικράτησε και εδώ. H αστυνομία εξελίσσεται σε νωθρή πυροσβεστική. Δρα αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γυναίκα πέθανε από ωμά μανιτάρια morel που έφαγε σε εστιατόριο

Αρρώστησαν συνολικά 51 θαμώνες του εστιατορίου. Πέθανε και ένας ηλικιωμένος άνδρας. Μία γυναίκα από τη Μοντάνα έχασε τη ζωή της από ωμά μανιτάρια morel (μοχέλλες)...