Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η απάντηση των Κρητών και τα παρμπρίζ από το παρελθόν

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το άρθρο μου στην «κυριακάτικη δημοκρατία» της περασμένης εβδομάδος, στο οποίο επέκρινα, μεταξύ άλλων, οργάνωση που φέρει τον τίτλο «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών», προκάλεσε την αντίδραση των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, τα οποία με επιστολή τους μου ξεκαθαρίζουν ότι στην ιδεολογική διακήρυξή τους ουδέν αναφέρουν περί απόσχισης και αυτονομίας της Κρήτης, ενώ κάνουν αναφορά στη «μητέρα πατρίδα Ελλάδα».

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: «Σας προτείνουμε, λοιπόν, κύριε, να διαβάσετε την ιδρυτική μας διακήρυξη, καθώς και όλες μας τις προκηρύξεις και δημοσιεύσεις, όπου θα διαπιστώσετε, εσείς και οι αναγνώστες σας, τους οποίους εκουσίως ή ακουσίως επιχειρήσατε να παραπλανήσετε, πως είμαστε Ελληνες πατριώτες που υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την εδαφική ακεραιότητα της ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ, της οποίας αποτελούμε συνειδητά και αναπόσπαστα μέλη, ενώ διατηρούμε εν ενεργεία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, και τώρα και στο μέλλον, να την υπερασπιστούμε έως της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας από πρακτικές εθνικής μειοδοσίας και πιθανού μελλοντικού ακρωτηριασμού! Αλλωστε, και μόνον ο όρος “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ” ως προμετωπίδα του Κινήματός μας καθιστά σαφές πως δεν ενέχει καμία υποψία αυτονομίας ή αποσχίσεως, για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα επαρκώς!

Εάν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τα ως άνω προτεινόμενα, μπορείτε να μελετήσετε μόνον το σύμβολο του Κινήματός μας, όπου δεσπόζει η ηρωική μορφή του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΓΙΑΛΕ, ο οποίος κρατά ανά χείρας την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και ο οποίος υπηρέτησε από την αρχή της Επανάστασης του 1897 μαζί με τους αδελφούς του Γιώργο, Μανώλη, Αντώνη και Σήφη και αναγνωρίστηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ως το κατεξοχήν σύμβολο της ΕΝΩΣΕΩΣ της ΚΡΗΤΗΣ μας με τη ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ! Γενναίος πολεμιστής, άλλωστε, υπήρξε και ο μονάκριβος γιος του Γιώργος, που διακρίθηκε στα πεδία των μαχών στη Μακεδονία του 1912-13, την οποία κάποιοι μειοδότες και υποψήφιοι Εχθροί του Ελληνικού Λαού επιχειρούν να χαρίσουν σε ανιστόρητους γείτονες και λάτρεις του ψεύδους και της ιστορικής παραπλάνησης».

Η απάντησή μου έχει ως εξής: Αγαπητοί σύντεκνοι (έλκω την καταγωγή μου από το Ρέθυμνο, αλλά γεννήθηκα στην Αίγινα), απαιτείτε τη συγγνώμη μου. Από τη στιγμή που ξεκαθαρίζετε οριζοντίως και καθέτως ότι δεν έχετε τίποτε περί αυτονομίας στο μυαλό σας, την έχετε. Ομως, ο τίτλος της οργάνωσής σας είναι παρεξηγήσιμος και χρειάζεται αλλαγή. Ειδικά όταν ολίγα από τα μέλη σας κυκλοφορούν στη Μεγαλόνησο έχοντας στο παρμπρίζ τους τοποθετημένες κάτι περίεργες σημαίες της Κρήτης από το παρελθόν. Ξέρετε εσείς! Χαιρετισμούς.

ΥΓ.: Για την ιστορία του ηρωικού Καγιαλέ έχω αφιερώσει εκπομπή στην ΕΡΤ.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...