Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το σενάριο των «180» για το όνομα των Σκοπίων και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ

Στα Σκόπια μεταβαίνει ξανά σήμερα ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για το ονοματολογικό. Αν και όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν έχει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές που ζητά η ελληνική πλευρά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει πως θα υπάρξει κάποια λύση, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει στην ελληνική Βουλή.

Το πώς θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου σε μια τέτοια περίπτωση, έχει φανεί ήδη από τις δηλώσεις των συνεργατών του κ. Τσίπρα: θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός «ευρύτερου προοδευτικού μετώπου 180 βουλευτών». «Μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις ώστε η πλειοψηφία να διευρυνθεί, όπως εξάλλου έχει συμβεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου», σχολιάζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Έθνους, οΔημήτρης Τζανακόπουλος.

Στη ΝΔ, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τα προβλήματα που έχει με τον κυβερνητικό εταίρο του,Πάνο Καμμένο, θα επιδιώξει με αυτό τον τρόπο να βγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία έχει οδηγηθεί από τις δικές του κινήσεις. Υπό τα δεδομένα αυτά, πιστεύουν ότι θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό δεκανίκι το Κίνημα Αλλαγής, όπου έχουν συγκροτηθεί ήδη δύο στρατόπεδα: της Φ. Γεννηματά, του Γ. Παπανδρέου και του Στ. Θεοδωράκη που κρατούν ανοικτές τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και του Ευ. Βενιζέλου και του Α. Λοβέρδου που μαζί με τα νεότερα και άφθαρτα στελέχη δεν θέλουν καμία επαφή με το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, όπως σημείωνε γαλάζιο στέλεχος στο newpost.gr, «αν τελικά ο κ. Καμμένος εμείνει στη θέση του και δεν ψηφίσει το όνομα που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά τι θα κάνει;». Η εκτίμηση που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, είναι πως τελικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα θελήσει να μπει στο ίδιο κάδρο και να ταυτιστεί πολιτικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταρρέει δημοσκοπικά.

Στην περίπτωση πάντως που το Μέγαρο Μαξίμου ενεργοποιήσει το σενάριο «180», από τη ΝΔ περιμένουν επίθεση για έλλειψη συναίνεσης σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα. Το στίγμα για την απάντηση που θα υπάρξει, το έχει δώσει ήδη ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Ενημέρωσε τους αρχηγούς; Επεδίωξε συζήτηση στη Βουλή για να έχουμε ενιαία εθνική θέση; Όχι. Χρησιμοποίησε το ζήτημα για να διχάσει την αντιπολίτευση, κινήθηκε με όρους μυστικής διπλωματίας και περιφρόνησε το λαό που βλέπει τα εθνικά ζητήματα μέσα από την οπτική της εθνικής περηφάνειας» τόνισε στην τελευταία συνέντευξή του.

Σχετικά με το τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διευκρινίσει: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν έχω, προεξοφλήσει τη θέση της ΝΔ. Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά θέλω αυτή τη στιγμή να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, δίχασε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε ένα υπόστρωμα στην ελληνική κοινή γνώμη το οποίο καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ